O banka müşterilerine milyarlar gönderdi: Hatası pahalıya patladı

Bir Hint bankası yanlışlıkla bir müşterinin hesabına 8,2 milyar rupi (yaklaşık olarak 2,8 milyar TL) yatırdı. Kalküta merkezli olan banka, hesap sahiplerine işlem dışı olarak yatırılan tutarın y'unu iade ettiğini söyledi.

O banka müşterilerine milyarlar gönderdi: Hatası pahalıya patladı

Hint bankaları, müşterilerin hesaplarına yanlışlıkla yatırılmış olan 8,2 milyar rupiyi (yaklaşık olarak 2,8 milyar TL) acilen geri almaya çalışıyor. Hindistan'ın kamu sektörü bankaları, "yanlış" transferler yoluyla yanlışlıkla hesap sahiplerine ödedikleri yaklaşık olarak iade etmek için de acele ediyor.

UCO Bank, çevrimiçi para transferi hizmetindeki bir hatanın, bankanın başka bankaların müşterileri tarafından yapılan işlemler için, aslında parayı almamış olsalar bile, müşterilere ödeme yapmasına neden olduğunu söyledi. Banka tarafından yapılan açıklamada, Anında Ödeme Hizmetini (IMPS) 10-13 Kasım tarihleri ​​arasında devre dışı bırakan bir "dahili teknik sorunu" araştırdığını ifade etti.

UCO Perşembe günü yaptığı açıklamada, yanlışlıkla hesaba yatırılan tutarın %79'unu yani 6,4 milyar rupiyi (yaklaşık 2,2 milyar TL) geri aldığını duyurdu. IMPS ile telefon uygulamanız veya çevrimiçi bankacılık yoluyla anında para gönderip alabilirsiniz. Hindistan Ulusal Ödemeler Kurumu (NPCI) bu hizmeti yürütmektedir.

Bankanın, menkul kıymetler borsası ibrazında ise, Banka çeşitli proaktif önlemler alarak, alıcının hesabını bloke ederek, 8,2 milyar rupi'nin (yaklaşık 2,8 milyar TL) 6,49 milyar rupi'sine (yaklaşık 2,2 milyar TL) karşılık gelen tutarın yaklaşık %79'unu oluşturdu.” denildi.

Banka, bakiyeyi düzeltmek için süreci başlattığını belirterek, "gerekli önlemlerin alınabilmesi" için olayı kolluk kuvvetlerine bildirdi. Banka, diğer bütün kritik sistemlerin çalışır durumda ve kullanılabilir halde olduğunu yinelemektedir. Konuyla ilgili açıklamanın devamında ise; "Bankamız müşterilerimize güvenli ve emniyetli hizmet sunmaya devam edecektir. Söz konusu olayların mali sonuçları henüz bilinmemektedir ve Banka, eğer varsa, tespit edilir edilmez bunları raporlamaya çalışacaktır.

PTI haber ajansı haberine göre bankanın geliri, geçen yılın aynı dönemindeki 5,05 milyar Rupi (yaklaşık 1,5 milyar TL) seviyesinden Eylül 2023'te tamamlanan çeyrekte %20 düşüşle 4,02 milyar Rupi (yaklaşık 1,2 milyar TL) oldu." ifadeleri kullanıldı.