O yatırım aracı gram altını unutturdu: 1 yılda 3 katına çıktı

Enflasyon karşısında yatırım araçlarında farklılık yaşanırken bir yıldaki getirisi yüzde 200'lere ulaştığı belirtildi. Gram altının yanı sıra gözler artık o yatırım aracına çevrildi.

O yatırım aracı gram altını unutturdu: 1 yılda 3 katına çıktı

Çatalca, Silivri, Çanakkale, Yalova, Sakarya, İznik ve İç Anadolu’nun batı kesimlerde yer alan arsalar, yoğun ilgi odağı haline geldi. İstekler üzerine devamında fiyat artışları dikkat çekiyor. Son bir yılda imarlı ve tarla statüsündeki arsalarda fiyat değişimleri yüzde 200 oranlarıyla kar oluşturuldu.

Gayrimenkul Uzmanı Bülent Öztürk, 2022 yılındaki pandemi ve devamında olan İzmir - 6 Şubat tarihinde deprem felaketleriyle beraber arsalara olan istek gündeme geldi. İstek üzerine son dönemlerde konuta erişimde maliyet, finansman ve fiyatların artış göstermesiyle ciddi sorunlar yaşanıyor. İç Anadolu Bölgesi'nin batı tarafında ise fiyat artışları görüldü. İstanbul'un yakın çevrelerinde Ege'nin kuzeyinde ve Antalya'da yoğun olarak arsa talepleri oluşturuldu.

arsa yatırımcıları

Son 3 senedir arsalar üzerinde ciddi yatırımlar yapılırken 2020'den beri insanlar arsayı bir yatırım aracı olarak tercih ediliyor. 5 yıl içerisinde bir defa arsa yatırımı yapılırken o nedenle arsalar çoğunlukla kullanım ve ihtiyaç üzerinden yatırım aracı olarak hayatımıza giriş yapıldı. Satışların artmasının beraberinde suistimalleri de getirdiğini anlatan Öztürk, “Arsa çok teknik bir iştir. İnsanlar açısından hemen kavranabilecek durum değildir.

VERGİ DIŞINDA MAĞDURİYETLER YAŞANIYOR

İleriki dönemlerde yaşanacak olan mağduriyet üzerine Öztürk, insanlar oralarda kendilerine ait yerleşim alanı olduğunu belirtirken ilerleyen zamanlarda toplu konutlaşmaya devletimizin izin vermeyeceğiyle hayal kırıklıkları yaşanacağı belirtildi. Emlakçı Taner İşlek, konutlara olan talebin azalmasına değinerek tüm isteklerin arsalara yönelik olduğunun altını çizdi.