Otomobil satışlarında kasım ayı rekoru kırıldı! En fazla satan modeller belli oldu

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarının kasım ayı karnesi belli oldu. Otomotiv pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60,8 artışla rekor seviyeye çıkarak 1 milyon 73 bin 982 adet olarak gerçekleşti. Yıl sonu kampanyaları, indirimler ve kredilerde sunulan düşük faizler vatandaşların ilgisini sıfır araçlara çekti. Uzmanlar araç fiyatlarının hem sıfır hem de ikinci elde maliyetler seviyesine kadar düştüğünü belirtiyor. İşte kasımda en çok satan 4 model...

Otomobil satışlarında kasım ayı rekoru kırıldı! En fazla satan modeller belli oldu

Otomotiv dünyası, kasım ayında rekor bir performans ortaya koyarak Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında etkileyici bir büyüme yaşadı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60,8'lik bir artışla, toplamda 1 milyon 73 bin 982 adetlik satışa ulaşıldı. Bu dikkate değer yükselişte, yıl sonu kampanyalarının, çekici indirimlerin ve düşük faizli kredi seçeneklerinin yanı sıra, sıfır araçlara olan büyük ilgi etkili oldu. Sektördeki uzmanlar, bu süreçte araç fiyatlarının hem sıfır araçlarda hem de ikinci el piyasada maliyet seviyelerine kadar gerilediğini vurguluyor.

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, kasım ayındaki otomotiv satışlarını değerlendirerek, otomobil ve hafif ticari araç pazarının önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61 oranında büyüyerek, 1 milyon 73 bin 982 adede ulaştığını belirtti. Ertemel, otomobil satışlarının yüzde 66,2, hafif ticari araç satışlarının ise yüzde 43,7 arttığını ifade etti. Ancak, 2023'ün başında 1 milyon seviyesinin rahatlıkla aşılacağı beklentisi olmasına rağmen, Haziran aylarında başlayan bir daralma nedeniyle bu beklentinin bir miktar altında kapanacağını söyledi. Ertemel, sıfır araç pazarındaki talebin 2023 Eylül'de, ikinci el pazardaki talebin ise 2023 Haziran ayında azalmaya başladığını belirterek, yüksek mevduat oranları ve krediye erişimde yaşanan zorlukların azalan talebin temel faktörleri olduğuna dikkat çekti. Gelecekte büyüme oranlarında bir miktar düşüş yaşanabileceğini öngördü.

otomobil satışları

Otomotiv sektörü, kasım ayında sıfır araçlarda yapılan cezbedici indirimler ve yüksek oranlı kredi fırsatlarının etkisiyle olağanüstü bir performans sergiledi. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, otomobil ve hafif ticari araç pazarının, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40'lık bir artışla 1 milyon 73 bin 982 adet satışa ulaşarak tarihi bir rekora imza attığını ifade etti. Ertemel, yıl sonuna doğru düzenlenen kampanya ve indirimlerin en yoğun olduğu kasım ayında öne çıkan modelleri şu şekilde sıraladı:

Genellikle kampanyaların ve indirimlerin zirve yaptığı kasım ve aralık ayları, bu yıl da istisna olmadı. Cazip indirimlerin, gerçek alıcıları kendine çekmesiyle otomobil ve hafif ticari araç pazarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 büyüyerek, tarihi bir kasım ayına imza attı. Fiat Egea Sedan ve Egea Cross, C segment sedan ve crossover modelleriyle en çok talep gören araçlar arasında yer aldı. Renault Clio ve Megane ise B ve C segment hatchback modelleriyle dikkat çekti.

Ertemel, ikinci el piyasasında genel bir daralma yaşanmasına rağmen, C segment otomobillerin ikinci elde yoğun ilgi gördüğünü vurguladı. İkinci el piyasasında fiyatların bir miktar gerilemesinin, ikinci el araç tercih eden vatandaşlara avantaj sağladığını belirtti. Otomobil fiyatlarındaki düşüş beklentisine yönelik olarak Ertemel, maliyetlerdeki artış ve enflasyon faktörlerini göz önüne alarak şu değerlendirmeyi yaptı:

Maliyetler, artan döviz kurları ve enflasyon etkisiyle otomobil fiyatlarının daha fazla düşmesini beklemiyoruz. Şu anda sıfır ve ikinci el araçlarda makul fiyat seviyelerindeyiz. Fiyatlar, maliyet seviyelerine yaklaşmış durumda. Önümüzdeki aylarda, 2023 stoklarına yönelik kampanyalar devam ederken, stokları azalan araçlarda bazı fiyat artışları yaşanabilir. Eğer sıfır araçlarda fiyatlar yükselirse, ikinci el piyasasında da benzer artışlar meydana gelebilir. Bu nedenle otomobil almayı düşünen vatandaşlar, bu dönemin sunduğu cazip fiyatlarla sıfır veya ikinci el araçlara yönelebilirler.