THY, üretim stratejisini 20 milyon dolarlık anlaşmayla değiştiriyor

Airbus ve Rolls-Royce ile Türk Hava Yolları'nın (THY) 20 milyar dolar (650 milyar 600 milyon lira) değerinde parça anlaşması imzalamaya hazırlandıkları bildirildi. Bu sözleşmenin kapsamı Türkiye'nin 2023 yılında sipariş ettiği Airbus'ı ilgilendiriyor. İmzalandıktan sonra parçalar yerli üretimden gelecek.

THY, üretim stratejisini 20 milyon dolarlık anlaşmayla değiştiriyor

Türk Hava Yolları (THY), İstanbul merkezini genişletmek ve Emirates ve Qatar Airways gibi bazı bölgesel rakipleriyle rekabet edebilmek amacıyla Aralık ayında Airbus'tan 230 uçak alımını tamamladı.

Türkiye, tank ile birlikte savaş uçağı projelerine motor teknolojisini satıl almak adına da Rolls-Royce gibi büyük yabancı şirketlerle uzun süredir görüşmelerde bulunuyor. Motor üreticisi, Türkiye'deki sanayi grubu Kale Group ile ortak girişim içerisindedir. Hükümet yurt dışından savunma malzemesi ve yolcu uçağı alırken yerli üretim konusuna da ağırlık vermeye çalışılmakta.

THY, üretim stratejisini 20 milyon dolarlık anlaşmayla değiştiriyor

Bloomberg'in bir haberinde THY, geçen yıl duyurduğu dev uçak alımı kapsamında uçak parçalarını yurt içinde üretmek üzere Rolls-Royce Holdings ile Airbus SE şirketleriyle 20 milyar dolar gibi rakam tutan anlaşma imzalama aşamasına hazırlanıyor. Türk yetkililer anlaşmanın bu ayın sonunda İstanbul'da düzenlenecek olan bir törenle açıklanabileceğini söyledi.

Bloomberg'e konuşan yetkililer, görüşmelerin gizli olması nedeniyle isimlerinin yayınlanmasını istemedi. Üretim programına TEI'nin de aralarında bulunduğu Türk şirketlerinin de katılma ihtimalinin yüksek olduğu ifade edildi.

THY sözcüsü imza tarihini doğruladı ancak daha fazla ayrıntı paylaşmadı. Airbus ve Rolls-Royce şirketleri ise yorum taleplerine henüz bir cevap yayınlamadı.