Türk-İş asgari ücret teklifini açıkladı: Fatih Portakal'dan yorum gecikmedi

Asgari ücret zammıyla ilgili beklentiler yüksek bir şekilde devam ederken, Asgari Ücret Tespit Komitesi'nin 1 Aralık'ta yapılması beklenen toplantısı ileri bir tarihe ertelendi. Milyonlarca çalışanın gözü kulağı bu kritik toplantıda, Türk-İş'in ortaya koyduğu asgari ücret talebiyle çevrildi. İşte haberin ayrıntıları...

Türk-İş asgari ücret teklifini açıkladı: Fatih Portakal'dan yorum gecikmedi

Asgari Ücret Tespit Komitesi'nin ertelenmesiyle birlikte Türk-İş'in öne çıkan talebi, asgari ücretin yılda sadece bir kez belirlenmesine yönelik. Bu durum, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay tarafından eleştirildi. Atalay, "Bakan bey yılda 1 kez zam olacak diyor. Hiç olmasın. Zam da yapmayın, enflasyon da olmasın, para da vermeyin" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Türk-İş'in talebinin yanı sıra, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da yapılan zammın, birkaç ay sonra açlık sınırının altında kalmaması gerektiğini belirtti. Babacan, "Karın doyurmak yaşam savaşına dönmüş durumda. Ülke Survivor setine döndü" ifadelerini kullandı.

FATİH PORTAKAL'DAN ASGARİ ÜCRET RAKAMI

asgari ücret

Gazeteci Fatih Portakal ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, asgari ücretin genel olarak 16 bin 500 ile 16 bin 900 arasında olabileceğini belirtti. Ancak, bu rakamın iktidarın kafasındaki rakam olan 16 bin 500 civarında olabileceğini ifade etti.

Asgari Ücret Tespit Komitesi'nin bu yılki toplantılarında bir ilk gerçekleşiyor. İşçi tarafı, daha önce 1 üyeyle temsil edilirken, bu yıl ilk kez 4 işçi temsilcisi pazarlık masasında yer alacak.

ASGARİ ÜCRET 17 BİN 103 TL OLABİLİR

maaş

Merkez Bankası verilerine göre, 6 aylık enflasyon yüzde 38'i işaret ediyor. Bu durum, asgari ücretin net 15 bin 708 liraya çıkmasını öngörüyor. Yapılacak yüzde 40 artışla 15 bin 962 liraya, yüzde 45 artışla 16 bin 532 liraya çıkabileceği konuşulurken, refah payı eklenmesiyle artış oranının yüzde 50'yi aşabileceği belirtildi. Bu durumda net asgari ücretin 17 bin 103 lira olabileceği dile getirdi.