Türkiye'de yağışlar başlıyor: 17 ile uyarı yağdı

Türkiye genelinde etkili olan hava koşulları, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan günlük hava durumu tahmin raporu ile bir kez daha gündemde. Bu kapsamda, 17 il için sarı ve turuncu kodlu uyarılar yapılarak vatandaşlar, yaşanabilecek olumsuz hava şartlarına karşı dikkatli ve tedbirli olmaya davet edildi. Ayrıca, İstanbul Valisi Davut Gül de sosyal medya üzerinden İstanbulluları yarın için olası risklere karşı uyararak, güvenli önlemler almaları konusunda çağrıda bulundu. Detaylar haberimizde..

Türkiye'de yağışlar başlıyor: 17 ile uyarı yağdı

İçeriğin Başlangıcı: Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde etkili olan hava koşulları sebebiyle 17 il için sarı ve turuncu kodlu uyarıda bulundu. Yapılan rapora göre, vatandaşlara olası olumsuz hava şartlarına karşı dikkatli ve tedbirli olma çağrısı yapıldı. Ayrıca, İstanbul Valisi Davut Gül de sosyal medya hesabından İstanbulluları yarın için uyardı.

SARI KODLU UYARI ALAN İLLER

1

Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bursa, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Burdur, Isparta ve Antalya.

TURUNCU KODLU UYARI ALAN İLLER

Kırklareli, Çanakkale ve Balıkesir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günlük hava durumu tahmin raporuna göre, Türkiye genelinde karışık bir hava tablosu bekleniyor. Genel olarak parçalı ve çok bulutlu bir hava öngörülürken, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz, Samsun ve Ordu çevrelerinde yağışların etkili olması bekleniyor. Özellikle Marmara, Kıyı Ege ve Antalya çevrelerinde yağışların kuvvetli, Çanakkale’nin güneyi, Balıkesir’in batı kıyıları, Muğla kıyıları ile Antalya’nın doğu ilçelerinde ise çok kuvvetli olması tahmin ediliyor.

İstanbul Valisi Davut Gül, konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla İstanbulluları uyararak, yarın için tedbirli olunması çağrısında bulundu. Gül, yaptığı açıklamada, "Yapılan son değerlendirmelere göre; İstanbul'da rüzgarın, yarın (Cumartesi) sabah saatlerinden itibaren kuzey ve kuzey doğu yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (50-80 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması için meteorolojik uyarı yayınlanmıştır."

Hava sıcaklıkları, yağışlı hava ile birlikte kuzeybatı kesimlerden başlayarak iç ve batı kesimlerde azalacak; diğer bölgelerde önemli bir değişiklik olmayacak. Rüzgarın genellikle güneyli, kuzeybatı kesimlerde kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara ile Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu, Güney Ege kıyılarında ise güneyli yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde eseceği belirtiliyor.

Meteoroloji tarafından yapılan uyarıda, Marmara, Kıyı Ege ve Batı Akdeniz kıyılarında kuvvetli yağışların, Çanakkale’nin güneyi, Balıkesir’in batı kıyıları, Muğla kıyıları ile Antalya’nın doğu ilçelerinde ise çok kuvvetli yağışların olabileceği vurgulanarak, bu duruma bağlı olarak ulaşımda aksamalar ve benzeri sorunlar için dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği hatırlatıldı.

Hava durumu tahmin raporuna göre, yağışlı havanın etkisiyle su seviyelerinin yükselmesi ve sel riskinin artması muhtemel. Özellikle kuvvetli yağışların beklendiği bölgelerde, dere yataklarında taşkın olasılığına karşı vatandaşların dikkatli olmaları ve gerekli önlemleri almaları önem taşıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yoğun yağışların neden olabileceği olumsuz hava koşulları konusunda sürekli olarak güncel bilgiler sunarak, halkı bilinçlendirmeye devam ediyor.

Öte yandan, güçlü rüzgarın etkili olacağı bölgelerde, ağaç devrilmesi ve çatı uçmalarına karşı da tedbirli olunması gerekiyor. İstanbul ve çevresinde kuvvetli rüzgarın beklendiği belirtilirken, özellikle açık alanlarda ve yüksek binalarda yaşayan vatandaşların dikkatli olmaları ve mümkünse dışarı çıkmamaları öneriliyor. Valilik ve belediyeler, olası olumsuzluklara karşı acil durum planlarını gözden geçirerek, vatandaşları gelişen durumlar konusunda bilgilendirmeye devam ediyor.