Türkiye'nin en obez ili belli oldu

Türkiye'nin illeri arasında araştırma yapılırken en obez il belli oldu. Uzmanların incelemesi üzeirne spor yapmaları konusunda o ile uyarılar geldi. Kanser dahil birçok hastalığın riskinde dev artış görüldü. İşte Türkiye'nin en obez ili...

Türkiye'nin en obez ili belli oldu

Dünya genelinde 1 milyardan fazla insan obez ile mücadele ederken Türkiye'de ise 200 ülke arasında kadınlarda 42., erkeklerde ise 60. sırada yer alır. Obezite, kalp hastalığı, Tip 2 diyabet ve bazı kanserler dahil birçok ciddi sağlık sorunlarında risk artış gösterdi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine bakılarakTürkiye, yüzde 66.8 ile Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Türkiye’yi yüzde 63.7 ile İngiltere, yüzde 62.3 ile Yunanistan, yüzde 61.6 ile İspanya ve yüzde 59.5 ile Fransa sıralamda yerini aldı.

DÜZENLİ SPOR VE FİT GÖRÜNÜŞ
Obezitenin birçok hastalığına davetiye verilirken Dr. Kaplan obezite eşliğinde eşlik etmesiyle hastalıklara yol açtığı belirtildi. En çok görülen rahatsızlıklar hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi, kanser türlerine bakılıyor. Obesitede ise önce düzenli beslenme ve spor önemli rol oynamaktadır. 

obezite
TÜRK MUTFAĞININ EN ZENGİNİ ADANA
Adana Türkiye'nin en obez ili olduğu bilgisi verilirken Op. Dr. Kuntay Kaplan açıklamasında TOAD verileriyle beraber en obez il Adana olarak belirtti. En fit il ise Erzurum. Mutfağının zengin olmasından ötürü DSÖ verileriyle beraber Türkiye, yüzde 66.8 ile Avrupa'da ilk sırada yerini aldı. Hastalıklara obeziteden korunma anlamında spor yapılırken düzenli fiziksel aktivite bulunmalarını ve düzenli beslenmeleri konusunda çağrılar yapıldı.

ADANA DİYET YAPMAYA UYGUN DEĞİL
200 kiloya kadar gelinen ve haftaya obezite ameliyatı olacak Recep Haydutlu vatandaş Adana'nın diyet yapmak için uygun şehir olmadığının altını çizdi. Haydutlu, daha önce diyetisyene gidip kilo vermeyi denediğini spor yaptığını fakat başarılı olamadığını açıkladı. Gece gündüz devamlı yediğini belirten hasta öülen Adana Kebap, akşam şırdan, şalgam ve birçok tatlı yediğini söyleyerek bu şekilde kilo aldığını belirtti.