Üsküdar'da kaçak kafe yıkımına karar veren İBB'ye polis engeli!

İBB'nin yıkım kararı verdiği, ancak bakanlık tarafından koruma altına alınan Üsküdar Saracak sahilinde bulunan kaçak kafeler, mahkeme kararı olmasına rağmen polis engeli yüzünden yıkılamıyor. Kaçak bir kafeyi yıkmayı planlayan İBB ekibi, Üsküdar Kaymakamlığının görevlendirdiği güvenlik ekibi tarafından 3 gündür engelleniyor.

Üsküdar'da kaçak kafe yıkımına karar veren İBB'ye polis engeli!

Üsküdar Belediyesi ile birlikte Çevre Bakanlığı, İBB'nin yıkım kararı aldığı Üsküdar Salacak sahilinde yer alan kafelerin imar planlarında değişiklik yaptı. Bu plan kaçak kafeleri yasallaştırdı.

3 GÜNDÜR YIKIM POLİS TARAFINDAN ENGELLENİYOR

Plan değişikliğiyle İstanbulluların Boğaz'a bakışını engelleyen ve Üsküdar Meydanı'nın bütünlüğünü bozan kaçak projeler Üsküdar Kaymakamlığınca yeniden koruma altına alındı.

Yıkım için başlatılan davada mahkeme, 6 Nisan 2023 tarihli kararıyla İBB'yi haklı buldu ancak kafenin kanunsuz olarak yıkımının imar kanunlarına aykırı olduğu tespit edilerek yeniden engellendi. İBB ekibi, 10 Nisan 2023'te yasal işlem için kafelerin olduğu bölgeye gitti. Yıkımı gerçekleştirmeye çalışan İBB çalışanları, Üsküdar Kaymakamlığının görevlendirdiği güvenlik ekibi tarafından engellendi. Yasak süresi 3 gündür devam ediyor.

Üsküdar'da kaçak kafe yıkımına karar veren İBB'ye polis engeli!

“YIKIMI DURDURMAK HUKUKİ DEĞİL”

Yasal haklarını kullanan, tahliye ve yıkım için bölgede bulunan İBB ekipleri, polisin Üsküdar Kaymakamlığı'nın talimatıyla hareket ettiğinin farkında. İBB'nin Üsküdar Meydanı yerleşiminde 431 adada 4 kafe, 359 ve 367 adalarda 3 işyeri ile süreç devam ediyor. İBB Rehabilitasyon ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, "Bu yıkımı durdurmak yasal değil. Davayı kazandık yıkamayız. Yıkımdan biz sorumluyuz" dedi.

16. yüzyılda Mimar Sinan tarafından inşa edilen Kuşkonmaz Cami eserinin bitişiğindeki kaçak yapılarla ilgili süreç, İBB Komisyonu'nun yıkım kararı almasıyla başladı. İBB, yürüyüş yollarının işgal edilmesini sağlayan Kız Kulesi ve Sarakaku Plajı'nın manzarasını kapatan 10 kaçak işyerinden 3'ünü imha etmişti.