Uzman isim açıkladı: O ilin kentsel dönüşüme girmesi şart!

Kahramanmaraş depreminden sonra imar mevzuatı daha da sıkılaştı. Özellikle uzmanların devlete ciddi uyarıları var. İllerdeki binalarının yüzde 70'inin yenilenmesi gerekiyor. Gereken kontroller yapılmazsa durum çok ciddileşiyor..

Uzman isim açıkladı: O ilin kentsel dönüşüme girmesi şart!

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta yaşanan yıkıcı depremin hafızalarda tazeliğiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin afetlere karşı daha dayanıklı hale getirilmesi için envanter hazırlıklarına başladı. Ancak Bornova'da yerinde incelemeler devam ederken, uzmanlar İzmir'de tehlikeli bina tadilatları konusunda ciddi uyarılarda bulundu.

"İzmir'in yüzde 70'inin değişime ihtiyacı var"

İnşaat Mühendisleri Odası'nda İzmir Şube Başkanı olarak görev yapan Eylem Ulutaş, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İzmir'in bina stoğunun yüzde 60-70'inin güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kaçak yapılarda, imar affı alan ancak mühendislik hizmetinden yararlanamayan binalarda ve eski yönetmeliklere göre yapılmış ruhsatlı binalarda risk bulunduğunu belirten Ulutaş, bina yenileme çalışmalarının her aşamasının bir mühendis tarafından yapılması gerektiğini aktardı.

Uzman isim açıkladı O ilin kentsel dönüşüme girmesi şart!

Eylem Ulutaş, konuşmasının devamında "İzmir'de yeniden yapılması gereken binaların oranı aslında bire bir belirlenemiyor. Bunlar belirli bir yılı esas alıyor ve imar barışından belgeli yani mühendislik hizmeti almayan binalara ayrılıyor. Bu ücret, yapı malzemelerinin güvenilirliği dikkate alınarak belirlendi. Öncelikle mevcut yapı stokuna ilişkin soru işaretleri var. İkincisi; şu anda yaptığımız imalatta hala sorunların olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Ulutaş, vatandaşların her belediyedeki inşaat projelerine ulaşarak bina güvenliği ile ilgili sorular sorabilmesi, bina güvenliği analizlerinde inşaat mühendislerine danışabilmesi gerektiğini söylrken şöyle devam etti:

"Ayrıca, deprem sonrasında pek çok İzmirli vatandaş 'Bir binanın güvenliğinden nasıl şüphe edebilirim?' sorusunu sormaya başladı. Binanın güvenliği konusunda şüphesi olan herkes bir inşaat mühendisine başvurmalıdır. Yani ilgili belediyeden bu bina projesine erişimleri var. Bu projeyi üstlenmesi ve "Yapım güvenli mi?" diye sorması gerekli. Burada biraz analiz yapmanız gerekiyor. Bu analizler sonucu vatandaşlar yapısı hakkında bilgi sahibi olabiliyor. Aslında zarar daha da büyük olabilir. Bazen yıkım olur. Elbette halkın bakış açısından bu kadarını bilmeleri mümkün değil. Bunlar teknik detaylardır."

Tehlikeli binaların nasıl tespit edileceğine ilişkin de konutan Eylem Ulutaş, can güvenliğini sağlamayan yapıların güçlendirilmesi ya da yıkılarak yeniden yapılması gerektiğini aktardı. zmir Bayraklı ve Bornova'da yürütülen çalışmaları anlatan Ulutaş, bundan sonraki süreçte vatandaşların bina kimlik belgelerine ulaşabilmeleri için İzmir Şehir Rehberi'nin kullanabileceklerini kaydetti.