YSK, bir devri kapatıyor! Türkiye, elektronik seçim sistemine hazırlanıyor..

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkanı Ahmet Yener, yaptığı bir açıklamasında elektronik oylama sistemine geçilme durumunun şart olduğunu ifade etti. Yener, "Bu 2028'de veya sonrasında olabilir, ancak bu kaçınılmaz" dedi. YSK başkanı, yerel seçimler sonrası yasal altyapıya işaret etti.

YSK, bir devri kapatıyor! Türkiye, elektronik seçim sistemine hazırlanıyor..

Elektronik oylama sistemleri dünya genelinde popülerlik kazanıyor. ABD, i, İsviçre, Estonya ve Brezilya dahil birçok ülkede bu sistemin kullanıldığı biliniyor. Milyonlarca vatandaş, oylarını elektronik ortamda kullanıyor. Türkiye'de ide gelecekte bu konuda somut adımların atılması gündemde.

"Elektronik oylamaya yurt dışından başlarız"

Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı Ahmet Yener'den konuyla ilgili dikkat çekici bir değerlendirme geldi:

YSK, bir devri kapatıyor! Türkiye, elektronik seçim sistemine hazırlanıyor

"Bence e-oylamaya geçmek doğru olandır. Kişisel görüşüm bir iki seçimden sonra bile e-oylamaya geçmekte fayda var. Bir iki seçimden sonra belki gideriz." ilk elektronik oylamayı yurt dışından başlatmak için, çünkü daha az seçmenimiz var.

E-oylama seçenekleri, mühendisler tarafından teknik inceleme sonrasında oluşturulan kursa göre belirlenecektir. Ancak sistemin kullanılabilmesi için yasal düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır."

"Yasal düzenleme gerektiren konuları görüşeceğiz"

YSK Başkanı Ahmet Yener, "Siyasi partilerimizin TBMM'deki temsilcileriyle düzenleme gerektiren konularda görüşeceğiz. Mevzuat çıkarsa elektronik seçime geçilecek" ifadelerini kullanırken konuşmasının devamında "2028 veya sonrasında geçecek ama kaçınılmazdır. Elektronik oylama yapılacak ekonomik olarak bize çok para kazandırır. Vatandaşlarımız için de kolaylık olacak” diye konuştu.

Ahmet Yener'e göre Estonya elektronik oylama sisteminde iyi bir konumda. Estonya'nın yanı sıra bu sistemi kullanan birkaç ülkede değişiklikler yapılması planlanmaktadır. YSK Başkanı, yerel seçimlerin ardından çalışmaların hızlanacağını da sözlerine ekledi.