Zeytinyağına gelen zam pes dedirtti: Litresi 400 TL'yi aştı

En çok zamlanan ürünlerden olan zeytinyağı her geçen gün artış gösterirken geçtiğimiz yıl 74 lira olarak açıklanan zeytinyağı alım fırsatı sunuldu. İşte güncel rakamlar...

Zeytinyağına gelen zam pes dedirtti: Litresi 400 TL'yi aştı

Rekolte anlamında altın sezonunu yaşayan zeytinyağında bu sezon ciddi rekolte düşüşü bekleniyor. Hem düşük üretim, hem yüksek enflasyonist ortam, dünya fiyatlarında zeytinyağı fiyatlarında artış görülerek tespit edildi. Geçtiğimiz yıl bu zamanlar 115 TL olurken 1 litre perakende zeytinyağı fiyatının şu anda 300 TL'yi aştığı görülürken yeni rakamın ise 600 TL'ye kadar çıkabileceği ifade edildi.

Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi’nin belirttiği gibi Türkiye’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 60-65 seviyesinde azlık görülüyor. Üstelik kalite de önceki yıllara göre çok daha düşük. Hem iyi yağ az, hem de üretim az. Fiyatların artışı üzerine işlemler yapılacak. Perakende fiyat şu an 400 TL civarında, bu darlık sürerse 500-600 TL seviyelerinde seyir edecek. Bu durum ise üreticileri ve tüketicilerinden uzaklaştırdığını belirtti.

Zeyitnyağı

5 LİTRESİ 2.500 TL

Ülkemizde geçtiğimiz yıl 421 bin ton zeytinyağı rekoltesi dünya ikinci 750 bin ton sofralık zeytin üretimi ile de birinci sıraya geldiği bilgisi verilerek Ayvalık Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uçar, bu sene hem kuraklık hem de yok yılı olmasıyla beraber rekoltede yarı oranında fiyatlar düşüşü yapıldı. Zeytinyağı beklentisinde 180 bin ton seviyesinde görülürken geçmiş yıllarda 150 bin ton devri olduğu ihracatçı birliği tarafından belirtildi.

Belirlenen rakamlar üzerinden 74 TL değerinde belirlenirken bitiş tutarı ise 210 TL üzerinden değerlendirildi. Tutarın vadeli ödeme yapmasıyla beraber fiyatlardaki artışla  yeni rakamların açıkladığının düşünüldüğü belirtildi.