ABD askeri sevkiyatı durdurdu: İsrail şokta

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, geçtiğimiz gün Refah'a yönelik geniş çaplı kara saldırısı kapsamında yakında İsrail'e gönderilecek silahları değerlendirdiğini doğruladı ve bu süreç sürerken bazı silahların sevkiyat işlemlerini de askıya aldı. İsrail cephesinden yapılan açıklamada ise, “ABD'nin askeri yardımı askıya alma kararı hayal kırıklığı yaratıyor." ifadeleri kullanıldı.

ABD askeri sevkiyatı durdurdu: İsrail şokta

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Senato'da katıldığı bütçe görüşmeleri sırasında Refah'taki son durumu ve ABD'nin İsrail'e bazı silah sevkiyatını durdurduğu yönündeki bilgileri değerlendirdi.

"SEVKİYATI DURDURUYORUZ"

ABD Savunma Bakanı Austin, İsrail'in Refah'a geniş çaplı bir kara saldırısı başlatmasını istemediklerini, Tel Aviv'de bulunan muhataplarına bu konuda net mesajlar verdiklerini ve Biden yönetimi gibi kendilerinin de gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi. Austin, açıklamasında "İsrail'in kendisini savunacak araçlara sahip olmasını sağlamaya devam edeceğiz. Ancak şu anda Refah'ta gelişen durum bağlamında (İsrail'e) gönderilecek olan güvenlik yardımını değerlendirmekteyiz. Mevcut durumu değerlendirirken büyük miktarda mühimmat içeren bir sevkiyata el koyduk" ifadelerini kullandı.

ABD askeri sevkiyatı durdurdu İsrail şokta

Refah'ta 1,5 milyondan fazla sayıda Filistinli sivilin durumlarının çok zor olduğunu vurgulayan Austin, "Refah'ta büyük çatışma görmek istemiyoruz." dedi. İsrail'e gelecekte devam edecek silah sevkiyatlarına ilişkin değerlendirme sürecinin sürdüğünü belirten Austin, askıya alınan sevkiyatlara ilişkin "Bu konuda nihai bir karar vermedik." şeklinde konuştu.

ABD medyası, ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayanarak, ABD'nin İsrail'e bazı silah sevkiyatını geçici olarak durdurduğunu ve bu sürecin Refah'ta gelişen durum bağlamında değerlendirildiğini bildirdi.

İSRAİL: "HAYAL KIRIKLIĞI"

İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi Gilad Erdan, konuyla ilgili Israel Hayom gazetesine açıklama yaptı. Erdan, konuşmasında ABD yönetiminin İsrail'e karşı askeri yardım sağlanmasını askıya alma kararının kendilerinde büyük bir hayal kırıklığı olduğunu söyledi.

İsrail'in Enerji Bakanı Eli Cohen, aynı gazeteye demeç verdi ve silah ile mühimmat üretiminde bağımsızlık durumunun İsrail'in güvenliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Cohen, "Savaş bitene kadar beklememize gerek yok. Bir an önce harekete geçip mevcut firmalarda üretim sistemleri kurmamız, aynı zamanda silah ve mühimmat üreten yeni savunma firmaları kurmamız gerekiyor. " dedi.

“BUNUN MÜZAKERE RİSKİ OLABİLİR”

ABD askeri sevkiyatı durdurdu İsrail şokta

Öte yandan üst düzey İsrailli yetkililerin, Tel Aviv'e silah tedarikinin durdurulması kararının mahkum takası görüşmelerini tehlikeye atabileceği durumunda ABD'yi uyardığı da söyleniyor. ABD'de yayınlanan "Axios" haber sitesinde yayınlanan bir haberde ABD Başkanı Biden yönetiminin geçtiğimiz hafta ABD yapımı silahların İsrail'e teslimatını durdurması Tel Aviv hükümetinde endişelere yol açtığı belirtildi.

Konuya aşina iki kaynağa göre üst düzey İsrailli yetkililer, Biden yönetiminin İsrail'e silah sevkiyatını durdurulması kararı nedeniyle "derin hayal kırıklığına uğradıklarını" söyledi. Yetkililer ayrıca Washington hükümetini, silah tedarikini durdurma kararının mahkum değişim müzakerelerini tehlikeye atabileceği ile ilgili de uyardı.

Kaynaklara göre İsrailli yetkililer, Amerikalı mevkidaşlarına sadece silah sevkiyatını durdurma kararından değil, söz konusu durumun medyaya sızdırılmasından da rahatsız olduklarını söyledi.

'HASSAS OLMAYAN BOMBALAR İLE VURURUZ"

ABD askeri sevkiyatı durdurdu İsrail şokta

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yönetimindeki Likud milletvekili Tali Gottlieb, Washington yönetiminin aslında Tel Aviv'e silah sağlamayı durdurma kararı alması sonrasında ABD'nin hassas füzeler sağlamaması halinde Gazze'ye hassas füzelerle saldırmakla tehdit etti. Gottlieb, İsrail Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Joe Biden yönetiminin geçtiğimiz hafta İsrail'e ABD yapımı silah sevkiyatını durdurmasına yanıt verdi. Teslimatın durdurulmasına tepki olarak Gazze'yi hedef alma tehdidinde bulunan Gottlieb şunları söyledi:

"ABD, hassas vurucu füzeleri sağlamayarak bizi tehdit ediyor. Benim, ABD'ye haberlerim var. Bizler de hatalı füzeleri gönderebilir, kendimizi savunma hakkımız var. Çünkü yani, belki belirli odayı yok etmek yerine veya hassas füzeler, roketler kullanarak inşa etmek, hassas olmayan füzelerimizi kullanacağız (Gazze'de)) On binayı yıkacağım. Kullanacağım. Yapacağım şey bu."

BİDEN YÖNETİMİ, REFAH DERNEKLERİNE YÖNELİK KÜRESEL SALDIRIYLA MÜCADELE EDİYOR

Biden yönetimi, İsrail'in Refah'a sivilleri korumayla ilgili gerçekçi plan içermeyen her türlü geniş çaplı kara saldırısına karşı çıkmaktadır.

Biden ve Batılı yetkililerin Refah'a olası bir kara saldırısının daha fazla sivil kaybına yol açacağı ve insani krizi tırmandıracağı yönündeki uyarılarına rağmen Netanyahu, saldırının yaklaşık 1,5 milyon insanın yaşadığı güney Gazze'deki Refah kasabasına gerçekleştirileceğini duyurdu.

Milyonlarca yerinden edilmiş Filistinli sığındı. İsrail ordusu, yerinden edilmiş 1,5 milyon Filistinlinin sığınmış olduğu Refah bölgesine de kara saldırısı başlattı ve Gazze ile Filistinli Mısır arasındaki sınır kapısını ele geçirdiğini duyurdu. Refah'ın doğusunda kara saldırıları devam ederken, İsrail ordusu bölgeye düzenli olarak hava saldırıları düzenlemekte.

Öte yandan ABD Kongresi'ndeki 88 Demokrat Parti üyesi, İsrail'in Filistinli sivillere karşı insani yardımları kasıtlı olarak engellediğine dair inandırıcı iddiaların bulunduğunu belirterek, Biden'a İsrail'e yapılan yardımların ABD yasalarına göre gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.