Alper Gezeravcı'nın ardından Tuva Cihangir Atasever de uzay yolcusu

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın ardından Tuva Cihangir Atasever de uzaya gidiyor! İşte ayrıntılar...

Alper Gezeravcı'nın ardından Tuva Cihangir Atasever de uzay yolcusu

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, Türkiye'nin gurur kaynağı Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) başarılı bir şekilde Dünya'ya dönüş yaptığını duyurdu. Gezeravcı'nın sağlık kontrol sürecinin 3-7 gün arasında tamamlanmasının beklendiğini belirten Kıraç, Türkiye'ye dönüşü için planlarını açıkladı.

Kıraç, Alper Gezeravcı'nın uzayda geçirdiği süre zarfında 13 bilimsel deney gerçekleştirdiğini belirtti ve bu deneylerin sonuçlarının değerlendirilmeye devam ettiğini ifade etti. Türk astronotun deneylerinin literatüre geçmesinin, Türkiye'nin uzay çalışmalarındaki önemli bir adım olduğunu vurgulayan Kıraç, "Artık bir Türk astronotumuzun yaptığı deneyler de literatüre geçti. Bundan sonra da inşallah akademik olarak uluslararası yayınlarda da faydası olacaktır." dedi.

Tuva Cihangir Atasever

Öte yandan, Türkiye'nin ikinci uzay misyonu için de tarih belirlendi. Kıraç, nisan ayında Tuva Cihangir Atasever'in uzaya gönderileceğini ve yaklaşık 80 kilometrelik bir yörünge altı uçuş gerçekleştireceğini açıkladı. Atasever'in de yaklaşık 7 deney gerçekleştireceğini belirten Kıraç, "Nisanın ilk haftaları gibi Tuva'nın uzay yolculuğu gerçekleşecek gibi görünüyor." şeklinde konuştu.

Tuva Cihangir Atasever

Gezeravcı'nın dönüşüyle birlikte Türkiye genelinde uzay farkındalığının arttığını ve gençler arasında büyük bir heyecanın yaşandığını belirten Kıraç, gelecekte Alper Gezeravcı'nın toplumdaki uzay farkındalığı ve insan kaynağı konusundaki katkılarının devam edeceğini ifade etti. Türkiye'nin tüm illerinden gençlerin Alper Gezeravcı'nın dönüşünü dört gözle beklediğini sözlerine ekledi.