Öğrenciyken kurduğu platform şimdi en çok kullanılan sosyal medya uygulaması oldu

En çok tercih edilen sosyal medya uygulamalarından olan Facebook, 4 Şubat 2004 tarihiyle beraber Mark Zuckerberg ve 3 arkadaşının Harvard Üniversitesi'ndeki yurt odasında kurtuldu. Platform veri güvenliği yüksek seviyede tutularak Facebook'un kuruluş yıl dönümü kutlandı.

Öğrenciyken kurduğu platform şimdi en çok kullanılan sosyal medya uygulaması oldu

Mark Zuckerberg ve 3 arkadaşının 4 Şubat 2004'te Harvard Üniversitesi'ndeki yurt odasında kurduğu Facebook, dünya çapında en çok kullanılan sosyal platform olarak görüldü. Whatsapp ve İnstagram gibi sevilen uygulamalar bünyesine katılarak yıllar içerisinde kullanıcı sayısı yükseltilerek popüler hale geldi.

2021 senesinde imaj değişiklikleri yapılırken "Meta" ismiyle devam etme kararı alan şirket, yıllar içerisinde bulunan sorunlar karşısında veri güvenliği, rekabet ihlalleri ve sansüre ilişkin eleştirilerin gölgesinde çalışmalar yapıldı. Şirket, özellikle genç kullanıcılarını kaybetmeye başlamasının ardından metaverse vizyonu ortaya koydu.

ABD Federal Ticaret Komisyonu da 2019'da Facebook'u, veri ihlalinden ötürü 5 milyar dolarlık rekor para cezası kesilirken rekabet ihlallerine yönelik tartışmalarda Facebook hakkında ABD ve AB'de tekelcilik soruşturması başlatıldı. 2019 senesinde NewYork Başsavcılığıyla beraber 8 eyalet, Facebook hakkında tekelcilik soruşturması başlatırken, 2020'de 46 eyalet ve ABD Federal Ticaret Komisyonu, "tekelcilik ve rekabeti imkansız hale getirmekle" suçlarından ötürü dava açılmasına karar verildi.

facebook metaFacebook üzerine muhbir olan 2021'de ortaya çıkarken şirketin eski çalışanı Frances Haugen ise sosyal medya üzerinden kamu yazarı ile şirket karı arasında çatışma olduğu belirtilerek kendi çıkarını seçtiği iddiaları yer aldı.

METAVERSE VİZYONUNU 2021'DE ORTAYA ÇIKTI
Yaşanan sorunlarla beraber genç kullanıcıları kaybetmeye başlayan Facebook, 2021 senesinde metaverse vizyonuyla ortaya çıkıldı. Metaverse alanında sık sık atılımlarla dikkat çekerken şirket, ismini Meta olarak güncellemeye gitti.
CEO Zuckerberg, şirketi gelecek 5 sene içerisinde sosyal medya firması uygulanırken metaverse şirketinde dönüştürmesiyle hedefler açıklandı.