12 yıl sonra Arap Birliği'ne dönen Suriye lideri Başkan Esad, Veliaht Prens Salman ile görüştü!

Yıllarca süren iç savaşın parçaladığı Suriye lideri Esad, iç savaşın diplomatik izolasyonla patlak vermesinin ardından bugün ilk defa uluslararası bir zirveye katılıyor. Zirve öncesinde Suriye devlet başkanı, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Selman tarafından karşılandı.

12 yıl sonra Arap Birliği'ne dönen Suriye lideri Başkan Esad, Veliaht Prens Salman ile görüştü!

Beşar Esad'ın liderliğideki Suriye, 12 yıl aranın ardından Arap Birliği'ne katılmıştı. Esad, u katılımın hemen ardından Suudi Arabistan'ın Cidde kentine giderek Arap Birliği zirvesinde bulundu. Analistler, Esad'ın zirveye katılmasını, kimyasal silah kullanmak ve savaş suçları işlemekle suçlanan Esad için büyük sembolik başarı şeklinde görüyorlar.

İLK ADIMI BAE TARAFINDAN ATILDI

12 yıl sonra Arap Birliği'ne dönen Suriye lideri Başkan Esad, Veliaht Prens Salman ile görüştü

Esad rejimi 2011'de ülke genelindeki protestoları şiddetle bastırarak ülkede bir iç savaşı ateşledi. Arap Birliği daha sonra 2011'de Suriye'nin üyeliğini askıya aldı. Esad birkaç yıldır kamuoyuna çıkmadı, yalnızca resmi müttefik kurmayları Rusya ve İran'ı ziyaret etti. 2018'de Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suriye ile ilişkileri normalleştirme yolundaki ilk ülke oldu.

Arap Birliği zirve toplantısında konuşma yapması planlanan Esad, Kasım sonunda Batılı hükümetlerin ve devlet başkanlarının da katılacağı zirveye pekala katılabilir.

Esad, Joe Biden ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'un planlandığı Dubai'de düzenlenecek olan Dünya İklim Konferansı'na çağrıldı.

SIĞINMACILAR GÜNDEMDE

DW Turkey News'in haberinde, Suriye'nin Arap Ligi'ne dönmesinin şartlı olup olmadığı belirsiz. Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesi, isyancılarla müzakereler, insani yardım, kentsel yeniden yapılanma ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele kapsamında Suriye'de ele alınması gerekli en önemli konular arasında yer alıyor.

Ayrıca, Arap Birliği'ne bağlı ülkelerinin İran'a olan bağımlılığını azaltması için Esad'a baskı yapabileceğini söyledi.