Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki buzlar eridi: Barış anlaşması geliyor

Azerbaycan ve Ermenistan yaptıkları ortak açıklamada, barışa ulaşma fırsatına sahip oldukları konusunda anlaştıklarını ifade ederek, barış anlaşması imzalamaya niyetli olduklarını doğruladılar. Azerbaycan'ın 32 Ermeni askerini, Ermenistan'ın ise 2 Azerbaycan askerini iyi niyet göstergesi şeklinde serbest bırakma kararı aldığı biliniyor.

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki buzlar eridi: Barış anlaşması geliyor

Azerbaycan ve Ermenistan barış anlaşması imzalama niyetlerini doğruladılar ve barışı sağlama fırsatı gördüklerini söylediler.

Açıklamada, iyi niyet göstergesi olarak Azerbaycan'ın 32 Ermeni askerini, diğer taraftan Ermenistan'ın da 2 Azerbaycanlı askeri serbest bırakma kararını aldıkları açıkça belirtildi.

AZERBAYCAN TARAFINDA GEÇEN AY BARIŞ ÇAĞRISI YAPILDI

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan'ı barış anlaşmasına varmak amacıyla doğrudan ikili müzakerelere başlamaya çağırdı. Açıklamada, barış müzakerelerinin durağanlaşmasının bölgenin istikrar ve refahına katkı sağlamadığı vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki buzlar eridi Barış anlaşması geliyor

 "Azerbaycan, Ermenistan ile (aracılar olmadan) doğrudan ikili müzakerelere katılmaya hazırdır. Bir an önce Ermenistan ile barış anlaşması imzalamanın zamanı gelmiştir. İki ülkenin gelecekte olan ilişkilerine birlikte karar vermesi gerektiği konusuna inanıyoruz."

Açıklamada, karşılıklı bir şekilde kabul edilebilir yerin seçilmesi ya da toplantının sınırda yapılması konusuna karar verilmesi dahil olmak kaydıyla barış sürecini sürdürmenin her iki ülkenin sorumluluğunda olduğu ifade edildi ve şöyle devam edildi:

"Ermeni tarafını daha fazla gereksiz gecikmelerden kaçınmaya ve olumlu yanıt vermeye çağırıyoruz. Müzakerelerin bir an önce başlaması çağrısına olumlu olarak cevap vermelerini umuyoruz."

Daha öncesinde; Ermenistan Dışişleri Bakanlığı ise Azerbaycan'ın barış anlaşması taslağına 2,5 ay gecikmeyle yanıt vermişti..