ABD ve Çin'den 5 yıl sonra flaş adım: Dışişişleri Bakanları bir araya geldi!

ABD'nin Dışişleri Bakanı Antony Blinken, resmi bir ziyaret çerçevesinde Çin'in başkenti Pekin'e geldi. Blinken'in ziyaretinin 5 yıl aranın ardından Dışişleri Bakanı düzeyinde Çin'e gitmesi dünya basınında büyük yankı buldu.

ABD ve Çin'den 5 yıl sonra flaş adım: Dışişişleri Bakanları bir araya geldi!

ABD'nin Çin'e yaptığı en son diplomatik ziyaret 2018'de, eski ABD Dışişleri Bakanı olarak görevde olan Mike Pompeo tarafından yapıldı. Pompeo'nun son ziyaretinden bu yana beş yıl sonra Antony Blinken'in, Çin'e yaptığı ilk ziyaret dünya gündemine bomba gibi düştü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken resmi bir ziyaret için Çin'in başkenti Pekin'e geldi. Temaslarına iki günlük ziyareti sırasında başlayan Blinken, Çinli mevkidaşı Qin Gang ile görüştü. Blinken'in daha sonra Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) merke zkomitesindeki dış ilişkilerden sorumlu direktörü Wang Yi ile bir toplantı yapması planlanıyor.

ABD ve Çin'den 5 yıl sonra flaş adım Dışişişleri Bakanları bir araya geldi!

BİLİNKEN, ÇİN DEVLET BAŞKANI Xİ JİNPİNG İLE GÖRÜŞECEK

Antony Blinken'in yarın Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşmesi planlanıyor. İki ülke yetkilileri, iki gün sürecek görüşmelerin sonunda üst düzeyde bir karar çıkmasını beklemezken, yapılacak olan görüşmelerin asıl amacının ise iki ülkenin arasında zaten gergin olan siyasi ortamı yatıştırmak olduğunu vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı'nın sözcüsü görevinde olan Hua Chunying, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in geçtiğimiz Kasım ayında Endonezya'da düzenlenen G20 zirvesinde Pekin'de bir araya gelmesiyle ABD'li yetkililerin ziyaretinden memnun kaldığını söyledi.

İKİ ÜLKE ARASINDA BALON KRİZİ

Blinken'in geçtiğimiz şubat ayında ilk kez Çin'i ziyaret edeceği duyurulmuştu ve ziyaret Çin'e ait olduğu anlaşılan bir casus balonunun ABD hava sahasında çarpışmasının ardından ertelenmişti.