Gabon'da darbe! İktidarın başına askerler geçti..

Nijer'in ardından Orta Afrika ülkelerindne biri olan Gabon'da darbe girişimi yaşandı. Bir grup askeri yetkilinin iktidarı ele geçirdikleri duyuruldu. Gabon'un başkenti Libreville'de de çatışmalar bildirildi.

Gabon'da darbe! İktidarın başına askerler geçti..

Afrika ülkelerindeki iç çatışmalar, sömürgeci devletlere karşı isyanlarla birlikte tırmanmaya başladı. Gabon'da bir grup askerin işgal ilan etmesi üzerine başkentte çatışmalar çıktı.

YÖNETİME EL KONULDU

Gabon 24 kanalına çıkan askerler, ülkenin güvenlik ve savunma güçlerinin temsilcileri olduklarını söyledi. Askerler, iptal edilen seçim sonuçlarını gerekçe göstererek tüm sınırların kapatıldığını ve bir sonraki duyuru yapılana kadar devlet kurumlarının kapatıldığını aktardı.

Gabon'da darbe! İktidarın başına askerler geçti.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMA YAPILMADI

OPEC üyesi hükümetler henüz bir açıklama yapmadı.

Gabon Seçim Merkezi'nden dün yapılan açıklamaya göre, Bay Bongo 26 Ağustos genel seçimlerini %64,27 oyla, rakibi Albert Ondo Ossa ise %30,77 oyla kazandı. 2009'da babası Omar Bongo'nun koltuğuna oturan 64 yaşındaki Ali Bongo'nun 2016'da seçimi kazanmasının ardından parlamento binası saldırıya uğramış ve ateşe verilmişti.

"2019 darbe girişimi engellendi"

7 Ocak 2019'da Gabon'da darbe girişimi yaşanmış ve darbe bildirisi okuyan askerler tutuklanmıştı. Daha sonra Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Guy Bertrand Mapangou, basın açıklamasında, devlet radyosunu işgal eden ve açıklamaları okuyan isyancı askerlerin Ulusal Jandarma Müdahale Birimi (GIGN) tarafından yakalandığını söyledi. Mapangou, durumun kontrol altında olduğunu ve birkaç saat içerisinde ise herşeyin esk,ye döneceğini ifade etti.