Güney Koreliler ‘Fukuşima’ korkusundan marketlerde tuz bırakmadılar!

Japonya'daki Fukuşima fabrikasında denize bir milyon tondan fazla oranda arıtılmış radyoaktif su salma planı, bölgedeki komşu ülkeler arasında endişe yarattı. Güney Koreliler, bu yaz sonunda planlanan kanalizasyon deşarjından önce hem deniz ürünlerini hem de tuzları stoklamaya başladılar.

Güney Koreliler ‘Fukuşima’ korkusundan marketlerde tuz bırakmadılar!

Japonya’da faaliyet gösteren Fukuşima Daiichi enerji santralinden arıtılmış suyu serbest bırakma planı yerel tartışmalara yol açtı ve yerel tepkilere ve endişelere neden oldu. Birleşmiş Milletler'e bağlı olan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve Japon yetkililerin, kanalizasyondaki radyoaktif maddelerin uluslararası standartları karşıladığı yönündeki açıklamaları, Güney Kore'nin endişelerini giderecek gibi görünmüyor.

CNN International, Güney Koreli bir süpermarkete ziyarette bulundu ve baharat raflarında tuzun eksik olduğunu keşfetti. Deniz ürünlerinin panikle satın alınması ve stoklanmasıyla ilgili haberler de Haziran ayında ortaya çıktı. Tuz fiyatları Nisan ayından bu yana %40 arttı.

Güney Koreliler ‘Fukuşima’ korkusundan marketlerde tuz bırakmadılar

HÜKÜMET FİYAT YÜKSELMESİNE KATKIDA BULUNDUĞUNU SAVUNUYOR

Hükümet, kötü havanın tuz üretimini etkilediğini ve fiyatların yükselmesine katkıda bulunduğunu iddia ediyor. Güney Kore Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı, arzın yeterli olduğunu ve "halkın deniz tuzu tedariki konusuyla ilgili ise endişelenmesine gerek olmadığını" söyledi.

Bu arada, başkent Seul'ün en büyük balık pazarı olarak bilinen pazarda müşterilerin endişelerini gidermek adına balıkçılar radyasyon dedektörleri kullanarak tespit edildi.

Bilindiği üzere Güney Kore, 2013 yılında Fukushima yakınlarındaki bölgelerden tüm deniz ürünleri ithalatını yasaklamıştı..