Hindistan'ın tarihteki ilk başarısı! Chandrayaan-3'ün, Ay'ın Güney Kutbu'na iniş misyonu tamamlandı!

Hindistan'ın Chandrayaan 3 uzay aracı bugün başarıyla Ay'a indi. Hindistan, Ay'ın bugüne kadar az keşfinin gerçekleştiği güney kutbunun yakınlarına inen ilk ülke olarak tarihe geçti.

Hindistan'ın tarihteki ilk başarısı! Chandrayaan-3'ün, Ay'ın Güney Kutbu'na iniş misyonu tamamlandı!

Hindistan'ın Chandrayaan 3 uzay aracı bugün aya indi. Chandrayaan 3 misyonunun başarısıyla Hindistan, ayın büyük ölçüde keşfedilmemiş olan güney kutbu yakınlarına iniş yapan ilk ülke olması dünya gündeminde yer aldı. Misyonun ana hedeflerinden birisi, bilim adamlarının gelecekte Ay'da insan kolonileşmesine yardımcı olabileceğini söylediği su bazlı buzu keşfetmek.

Hindistan'ın söz konusu girişimi, Rusya'ya ait Luna 25'in aynı bölgeye iniş yapmaya çalıştığı sırada düşmesinin hemen ardından birkaç gün sonrasında gerçekleşti. Misyonun başarısı Hindistan'ı aya yumuşak iniş gerçekleştiren dördüncü ülke yaptı. Bunu daha önce yapmış olan ABD, Sovyetler Birliği ve Çin, hepsi ekvatora yakın bir yere iniş yapmışlardı.

Çabalar, 2019'da başarısız olmuştu!

Chandrayaan-3'ün, Ay'ın Güney Kutbu'na iniş misyonu tamamlandı

Hindistan, 2019 yılında Chandrayaan-2 misyonunu Antarktika yakınlarına indirmeye çalıştı ancak başarısız oldu ve uzay aracı aya düştü. Chandrayaan 3 uzay aracının, 14 Temmuz'da güney Hindistan'daki Sriharikota Uzay Merkezi'nden fırlatıldığı bilgisi paylaşılmıştı.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü'nün (ISRO) kurucularından Vikram Sarabhai'nin onuruna Vikram adı verilen indirme gemisi, Sanskritçe'de bilgelik anlamına gelen Pragyan adında 26 kg'lık bir gezici taşıyor. Ay'a yapılan yolculuk Hindistan'da büyük bir heyecan yarattı ve Hindistan'ın her yerinden görevin başarılı olmasını dileyen dualar yağdı.

"Sistem rutin denetimlerden geçti, ilerleme sorunsuz."

ISRO, inişi canlı yayınlayacağını açıkladığında yayını aralarında öğrencilerin de bulunduğu milyonlarca kişi izlerken ISRO CEO'su Sredara Panicker Somanath konuyla ilgili yaptığı açıklamada aracın başarılı yumuşak iniş yapacağından çok fazla min olduğunu söyledi. Somanath, Chandrayaan-2 kazası sonrası elde edilen verilerin dikkatle değerlendirildiğini ve sorunları ortadan kaldırmak için simülasyon çalışmalarının yapıldığını da ifade etti.

Salı günü yapılan son güncellemede ISRO, sistemin düzenli olarak kontrol edildiğini ve sorunsuz çalışmayı sağlamaya devam ettiği aktarıldı.

Chandrayaan-3 hangi faaliyetleri yapmayı planlıyor?

Chandrayaan-3'ün, Ay'ın Güney Kutbu'na iniş misyonu tamamlandı

2008 yılında ülkenin ilk ay sondası olan Chandrayaan-1, aşırı kuru ay yüzeyinde olan su moleküllerinin varlığını tespit etti ve ayın gündüz atmosferine sahip olduğunu kaydetti.

Vikram iniş aracının görevinin analiz için görüntüleri ve verileri Dünya'ya iletmesine yardımcı olacağı belirtildi. İniş aracı ve gezici, "ay yüzeyinin fiziksel olarak özelliklerini, yüzeye yakın atmosferi ve yüzeyin altında neler olup bittiğini incelemek için kabuksal aktiviteyi araştırmak" üzere tasarlanmış, ekipmanlarla donatılmış beş bilimi içeriyor.

Çarşamba günü, çalışmanın içinde yer alan bilim insanları, uzay kaşiflerinin "engebeli, kraterli ve kayalık" olarak tanımladığı bir alana yumuşak iniş yapması için iniş aracını kademeli olarak yavaşlatmak amacıyla bir dizi karmaşık manevra gerçekleştirdi. Altı tekerlekli gezici, inişin ardından yola çıkacak ve Ay yüzeyinde bulunan kayaların ve kraterlerin etrafından dolaşarak iletilecek kritik verilerle görüntüleri toplayacak.