Japonya'dan tepki çeken doğa katliamı: Radyoaktif atık suları okyanusa tahliye ediyor!

2011 Japonya depreminin ardından yaşanan tsunami nedeniyle hasar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nin radyoaktif atık sularının okyanusa tahliye edildiği bildirildi.

Japonya'dan tepki çeken doğa katliamı: Radyoaktif atık suları okyanusa tahliye ediyor!

Japonya'nın en büyük nükleer tesislerinden birisi olan Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'nin tümj atık sularının okyanusa boşaltıldığı bilgisi paylaşıldı. Tesisin operatörü Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO), yaptığı açıklamada boşaltmanın yerel saatle 13.00'te başladığını söyledi.

Açıklamada, seyreltilmiş olan radyoaktif atık suyun yer altından denize uzanan 1 kilometre uzunluğundaki tünel yoluyla tahliye edildiği aktarıldı.

Daha önce açıklanan plana göre şirket, ilk aşamada 17 gün içerisinde 7.800 ton atık suyun okyanusa boşaltımını sağlayacak. Mart 2024'e kadar ise toplamda 31.200 ton radyoaktif atık su deşarj edilecek. Tepco, Fukushima'nın 1,34 milyon ton atık su biriktirdiği ve serbest bırakılmaması halinde 2024'ün başlarında depolama kapasitesini aşacağı konusunda uyardı.

Japonya'dan tepki çeken doğa katliamı Radyoaktif atık suları okyanusa tahliye ediyor!

22 Ağustos'ta gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından Başbakan Kişida Fumio, Fukuşima'dan elen radyoaktif kanalizasyonun okyanusa salınmasının 24 Ağustos'ta başlayacağını duyurdu. Karar, bölgedeki balıkçıların ve aynı zamanda çevre aktivistlerinin dışında başta Çin ve diğer komşu ülkelerdeki tepkilere yol açtı.

Japonya, denize bırakılan radyoaktif atıkların, sudaki radyoaktif madde miktarının insan sağlığına veya çevreye zararlı sayılabilecek miktarın 1/40'ından az olacak şekilde temiz suyla seyreltildiğini iddia ederek eleştirilere karşı çıktı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, tesisi inceledikten sonra 4 Temmuz'da yayınladığı bir raporda, Japonya'nın atık su tahliye planlarının güvenlik standartlarını karşıladığını söyledi. Mart 2011'de gerçekleşen 9 şiddetindeki depremin neden olduğu tsunami, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki dört reaktörden üçüne zarar vermiş, santralin çevresi radyoaktif serpintilerden dolayı da "tahliye bölgesi" olarak ilan edilmişti.