Mikrodalga fırınlar sanıldığı kadar masum değil: Yemeği değil, plastiği yiyoruz

Pratik olduğu için mikrodalga kullanıyor olabilirsiniz ancak sağlığa akıl almaz zararlar veriyor! Tüm detaylar haberimizde.

Mikrodalga fırın kullanımı yüzünden plastik yutuyor olabilirsiniz! Sağlığa zararları paylaşıldı! Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

MİKRODALGA KULLANIMI ZARARLARI

Mikrodalga fırınlar bebek maması kaplarının her karesi için 2 milyardan daha fazla nanoplatsik ve 4 milyon mikroplastik salıyor. Sağlık üzerindeki olumsuz etkileri Nebraska ekibi tarafından kültürlenen embriyonik böbrek hücrelerinin dörtte üçünü aynı parçalara maruz bırakarak öldürdüğünü ortaya koydu. Dünya Sağlık Örgütü 2022 senesinde yaptığı araştırmaya göre bu parçalara maruz kalmanın sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Nebraska Lincoln Üniversitesi İnşaat ve Çevre Mühendisliği doktora öğrencisi Kazi Albab Hussain mikro ve nanoplastik alma oranlarının bilinmesinin önemlerini vurguladı. Belirli yiyecekler, kalorili içecekler, şeker seviyesi, besin maddeleri ile ilgili bilgi sahibi olunsa da yiyecekler içinde olan plastik parçacıklarının sayısının da farkında olmak gerekiyor. 


Ekip tarafından 2021 senesinde başlayan araştırmalara göre kaplar deiyonize su veya yüzde 3 asetik asitle dolduruldu ve ikinci olan süt ürünleri, meyve, sebze, asidik sarf malzemelerini temsil etti. 1000 watt olan bir mikrodalgada üç dakika tam güçte ısıtıldı ve mikro ve nanoplastik kanıtları için analizleri yapıldı. Yapılan deneyler mikro ve nanoplastik salınımını ortaya koydu. Nebraska Üniversitesi Tıp Merkezi'nden olan Svetlana Romanova yardımı ile ekip embriyonik böbrek hücrelerini kültürleyerek kaplardan olan parçacıklara maruz bıraktı ve bu çalışma bir ilk oldu. İki gün geçtikten sonra böbrek hücrelerinden sadece yüzde 23'ü yaşadı. Daha önceki çalışmalara göre bu daha yüksek bir ölüm oranı oldu. Ekip böbrek hücrelerinin parçacıklara duyarlı olabileceğini düşünse bile bu deneyin mikrodalga fırının ciddi tehditlerini ve zararlarını ortaya koymuş oldu. Ekip lideri mikro ya da nanoplastik salmayan plastikler geliştirmenin önemli olduğunu vurguladı. Eğer bu plastikler geliştirilirse salınımın tamamen engellenebileceği belirtildi. 

Sonraki Haber