Kemik erimesi hastalığı kendini bu belirti ile gösteriyor

Uzmanlar bu hastalığın çok hızlı ilerlediği konusunda uyardı. Kemik erimesi 7’den 70’e herkesi etkiliyor. Çok sinsi ilerliyor ve fark edilmesi zorlaşıyor. Peki uzmanlar bu konuda ne söylüyor?

Kemik erimesi hastalığı kendini bu belirti ile gösteriyor

Kemik erimesinin bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve sağlık açısından ciddi tehditler oluşturan bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Mehtap Bozkurt hastalığın sinsi bir seyir gösterdiğini ve erken dönemde belirgin klinik bulguların olmadığını ifade etti. Bozkurt'a göre genellikle küçük travmaların ardından oluşan kırıklarla ortaya çıkan kemik erimesi kişinin yaşamını etkileyebilecek önemli bir risk faktörüdür.

Kemik erimesi hastalığı kendini bu belirti ile gösteriyor

Menopoz Sonrası Postmenopozal Tipiyle Kemik Erimesi

Özellikle menopoz sonrası kadınlarda sıkça rastlanan postmenopozal tipiyle kemik erimesi vakalarıyla karşılaştıklarını vurgulayan Bozkurt bu durumun daha geniş bir dikkat ve farkındalık gerektirdiğini dile getirdi. Hastalığın erken teşhisinin ve tedavisinin önemine değinen Bozkurt düzenli kontrollerin ve yaşam tarzı değişikliklerinin kemik sağlığını korumak adına kritik olduğunu vurguladı. Kemik erimesinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve insan sağlığını tehdit eden bir durum olduğunu belirten Doç. Dr. Mehtap Bozkurt hastalığın belirtilerini açıkladı:

Hastalık sinsi bir seyir gösterir ve erken dönemde herhangi bir belirti vermez. Genellikle kazalara bağlı küçük travmalar sonrasında kırıkların meydana gelmesiyle ortaya çıkar. Bu kırıklar genellikle omurga kaburga, kalça ve el bileğinde gelişir. Özellikle omurga kemiklerindeki küçük kırıkların neden olduğu çökmeler sonucunda boyda kısalma ve sırtta kamburluk gibi gözle görülebilir değişiklikler ortaya çıkabilir.’’ Dedi. Bozkurt yaşlı hastaların yatağa bağımlı kalma riskinin kemik erimesi durumunda yüksek olduğunu da vurguladı.