New York zemini gökdelenleri kaldırmadı: Deniz seviyesine doğru çöküyor!

Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir araştırma sonuçlarına göre, New York şehrinin her yıl üzerinde duran gökdelenlerin ağırlığı altında bir ila iki milimetre çöktüğü belirlendi.

New York zemini gökdelenleri kaldırmadı: Deniz seviyesine doğru çöküyor!

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yapılan bir araştırma, New York City gökdelenlerinin ağırlıkları nedeniyle yılda bir ila iki milimetre çöktüğünü buldu.

Journal of the Advancing Earth and Space Science (AGU) grubunda yayınlanan çalışma, özellikle Manhattan bölgesinde gökdelenlerin kentsel jeoloji üzerindeki etkilerini araştırdı.

DENİZ SEVİYESİNE DOĞRU ÇÖKME YAŞANIYOR

New York zemini gökdelenleri kaldırmadı Deniz seviyesine doğru çöküyor

Çalışma, 8 milyondan fazla insanın bulunduğu New York'un bazı bölgelerinde, gökdelen inşaatı nedeniyle deniz seviyelerinin her yıl bir ila iki milimetre düştüğünü buldu.

Söz konusu çökmenin aslında küçük ölçekli olduğu ancak kenti doğal afetlere açık hale getirdiğine dikkat çekilen çalışmada şu uyarıda bulunuluyor: "Kıyı kentleri küresel anlamda büyüdükçe, inşaat yoğunluğunda bir artış var ve yükselen deniz seviyesi, sel riskinin artması anlamına gelir."

Çalışma, Aşağı Manhattan Adası ile Brooklyn ve Queens'in bazı kısımlarını sel riski en yüksek alanlar olarak gösteriyor. Çalışma ayrıca uydu verilerinden gözlemlenen New York çöküşünün ayrıntılı grafik görüntülerini de içeriyordu, tüm New York binalarının kütlesini hesaplıyor ve binanın Dünya'ya uyguladığı basınçla çökmeyi modelliyordu.