Rusya'ya isyan başlatan Wagner lideri Prigojin, Putin anlaştı! Geri çekildi..

Rusya'nın bir tarafında dökülen kanın sorumluluğunu anladıklarını ve planlandığı gibi geri dönüp sahra kampına döneceklerini bildirdi. Wagner'in kontrol etmek istediği noktalardan geri çekilmeye başlaması sonrasında bir açıklama yayınlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Wagner'in başı Prigojin hakkındaki ceza davasının düşeceğini ve kendisinin Belarus'a gideceğini söyledi.

Rusya'ya isyan başlatan Wagner lideri Prigojin, Putin anlaştı! Geri çekildi..

Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko, "Prigojin, Wagner'in Rusya'ya ilerlemesini engellemeyi kabul etti." dedi. Belarus Cumhurbaşkanı Lukashenko, Rusya'da silahlı bir ayaklanmayı ateşleyen Wagner'in kurucusu Evgeny Prigojin ile bir araya geldi. Belarus cumhurbaşkanı yaptığı açıklamada, Lukashenko'nun Prigojin'i Wagner'in ilerlemesini durdurmaya çağırdığını söyledi. Açıklamada, "Wagner'in liderliği, Lukaşenko'nun 'Rus topraklarında ilerlemesini durdurma' çağrısını kabul etti" denildi. Açıklamada ayrıca Lukashenko'nun bu görüşmeyi Rusya lideri Vladimir Putin'in onayıyla düzenlediği belirtiliyor. Açıklamanın sonunda, duruma bir çözüm bulmak için bir plan üzerinde mutabakata varıldığı bilgisi verildi.

PRİGOJİN: KAMPLARA GERİ DÖNÜYORUZ

Rusya'ya isyan başlatan Wagner lideri Prigojin, Putin anlaştı

Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin, taraflardan birinin üzerine Rus kanı dökülmesi sorumluluğunu anladıklarını ve planlandığı gibi geri dönüp sahra kampına döneceklerini açıkladı.

Prigojin, Wagner'in Telegram kanalına bir sesli mesaj gönderdi. Prigojin, yayınladığı mesajda "Wagner'i dağıtma plamnları vardı. 23 Haziran günü 'Adalet Yürüyüşü'ne katıldık. Moskova'ya yaklaşık 200 km. uzağa bir günde gittik ve savaşçıların bir damla kanı bile akmadı." dedi. Yevgeniy Prigojin, açıklamasının devamında "Rus kanının döküleceğinin tamamen farkında olarak, konvoylarımızı yeniden yönlendiriyoruz ve planlandığı gibi sahra kamplarına dönüyoruz." ifadelerine yer verdi.

PRİGOJİN HAKKINDAKİ CEZA DAVASI DÜŞÜRÜLECEK, BELARUS'A GİDECEK

Rusya'ya isyan başlatan Wagner lideri Prigojin, Putin anlaştı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, yaşanan bu gelişmenin ardından bir açıklama yayınladı. Wagner'in kontrol etmek isetdiği noktalardan geri çekilme kararı almasının ardından yayınladığı açıkmasında Peskov, "Wagner'in başı Evgeny Prigojin hakkındaki ceza davası düşürülecek ve kendisi Belarus'a gidecek. dedi.

Rusya'da silahlı ayaklanma başlatan ülkenin paralı asker grubu olarak bilinen Wagner'in kontrol ettiği bölgeleri terk etmesinin ardından Kremlin yetkililerinden yeni bir açıklama yapıldı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Belarus'un Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun arabuluculuğunda gerçekleşen müzakerelerin detaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Aleksandr Lukaşenko ile Evgeny Prigojin'in geçmişte bir dostluğu vardı. Putin ile Lukaşenko, orunları çözmek için Wagner ile arabuluculuk yapma konusunda anlaştılar. Lukashenko'nun kendi önerisiydi. Emeklerinden dolayı kendisine teşekkürlerimizi iletiyoruz. Lukaşenko, iç çekişmeleri önlemek ve kan dökülmesini önlemek için güçlü çabalar sarf etti" dedi.

Peskov, Wagner lideri Evgeny Prigojin ile Wagner ordusunun geleceği konusunda varılan anlaşmalara değinerek, "Yetkililer Wagner ordusuna cephedeki (Ukrayna'daki) değerlerinden dolayı kötü davranmayacaklar. Prigojin hakkındaki ceza davası düşürülecek, lider Wagner Beyaz Rusya'ya gidecek. Ayaklanmaya katılmayan Wagner üyeleri ise Rusya Savunma Bakanlığı'na sözleşme imzalayacaklar. Ayaklanma dan dolayı Ukrayna'daki özel askeri operasyonların hedeflerinde bir değişiklik olmayacak” dedi.

Wagner'in birliklerinin Ukrayna'ya ilhak edilen Luhansk'a geriye döneceğini söyleyen Peskov, Beyaz Rusya'ya gidecek olan Prigojin'in yerine kimin geçeceğinin henüz belirlenmediğini aktardı.