Sosyal medyada korkunç tuzak: Bu tür mesajlara itibar etmeyin

Tüketici Hakları Derneği Bilecik Şube Başkanı Şerife Köse, son dönemde tüketicilerin en çok başına gelen bu dolandırıcılık yöntemini açıkladı....

Sosyal medyada korkunç tuzak: Bu tür mesajlara itibar etmeyin

BU DOLANDIRICILIK YÖNTEMİNE KANMAYIN!

Tüketici Hakları Derneği Bilecik Şube Başkanı Şerife Köse, dolandırıcıların, yeni oyununu ortaya çıkardı. Bir çok kişinin başına gelen bir dolandırıcılık yöntemi hakkında uyarılarda bulunan Köse sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılıklara kanmamak için bu uyarılarda bulundu. Köse “telefon kazandınız” denilerek kişilerin tuzağa çekildiğini belirterek tüketicilerin ne yapması gerektiğini tek tek anlattı. Son zamanlarda hızla artan sosyal medya dolandırıcılık yöntemleri ile bir çok kişinin canı yandı. Sıkça güdeme gelen bu konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan Köse dolandırılmamak için neler yapılması gerektiğini belirtti.

sosyal medya

 

Sosyal medya üzerinden büyük hediyelerin ya da çekilişlerin olduğunu ve bunların çoğunluğunun tuzak olduğunu belirten Köse kişisel verilerin 3. Şahıslarla hemen paylaşılmasının doğru olmadığını belirtti. Bedavaya ürün almanın cazibesine kapılan bir çok kişi de nu kişisel bilgilerini hiç tanımadığı kişilere verebiliyor. Bu anlamda yüksek meblağlarla dolandırılan kişilerde soluğu mahkemede alabiliyor.

TÜKETİCİLER ENDİŞELENMESİN…

Dolandırıcılık ile ilgili olarak ayrıntılı olarak açıklama yapan Şerife Köse, “Şimdi şundan bahsetmek gerekiyor, hukuka aykırı olarak kişisel verileri ele geçirmek ve bunun bir tehdit unsuru olarak kullanılması Türk Ceza Kanunu’na göre bir suç yani tüketici bu kişilere karşı her zaman şikayet hakkını kullanabilir. O nedenle tüketicilerin “ah ben TC’mi verdim, numaramı verdim şimdi ne olacak, ya başıma bir iş gelirse?” gibi endişelere girmesine gerek yok. O nedenle içiniz bir nebze de olsa rahat olsun. Halk arasında “icraya vermek” dediğimiz işlem, bizim İcra ve İflas Kanunumuzca düzenlendiği şekliyle İcra Müdürlükleri aracılığı ile yapılması gereken resmi bir işlemdir. Bu işlem yapılırken alacaklı olduğunu iddia eden kişi ya da kurumun resmi olarak kendi verilerini paylaşması ayrıca alacak dayanağını da belirtmesi gerekiyor. Doğal olarak bu işi “dolandırma” kastıyla yapan hiç kimse kendi kimliğini açıklamak istemeyeceğinden gerçekte icra yapılmasının çok da mümkün olmadığını görüyoruz. O nedenle tüketicilerin bu tip söylemlere karşı soğuk kanlı ve aklı selim bir şekilde yaklaşması gerektiğini düşünüyoruz” diyerek kişilerin akıllı davranması gerektiğinin de altını çizdi.

BEDAVA DİYE….

Şerife Köse, bu g,b, durumlarla sıkça karşılaştıklarını dile getirerek böyle bir durumda polise başvurulması gerektiğini hatırlattı. Köse tüketicilerin bilinçli olması konsunda da eğitimler almasının doğru olduğunu belirten Köse kaynağını bilmediğiniz hiçbir şeye bedava diye atlamayın dedi.