Merkez Bankası'ndan kredi faizi kararı: Artış oranı yeni kredi olarak kabul edilmeyecek!

Merkez Bankası tarafından politika faizi ile ilgili yükseltme kararı alınırken toplantı özetinde yer alan sadeleştirme tedbirlerini pekiştirdi. Bu kapsamda kredi faiz oranındaki bir artış artık yeni bir kredi kullandırımı şeklinde kabul edilmeyecektir.

Merkez Bankası'ndan kredi faizi kararı: Artış oranı yeni kredi olarak kabul edilmeyecek!

Dün itibarıyla Merkez Bankası (TCMB), bankalara göndermiş olduğu yazıda kredi bildirim tarihini ertelendiği belirtilmişti.

Merkez Bankası bugün yaptığı açıklamada, yeniden finanse edilmesi veya farklı bir isimle kredinin kâra katılım oranının artırılmasının yeni kredi kullandırımı şeklinde kabul edilmeyeceğini açıkladı.

TCMB'nin teminat sağlanmasına ilişkin uygulama yönergesinde yaptığı değişikliğe ilişkin bankalara giden yazıda, bankaların şirketlerin net ihracat durumunu her yıl gelecek yıl baştan itibaren belirleyecekleri belirtildi.

İHRACAT VE İTHALAT TUTARLARI HESAPLAMAYA DAHİL EDİLECEK

Bu durumda, 3. yıldaki eski ithalat ve ihracat rakamları hariç olmak üzere, işletmenin bir önceki yıla ait ithalat ve ihracat rakamları dahil edilir.Firma tarafından istenirse, içinde bulunulan mali yılda ihracat ve ithalat miktarları dahil edilebilir. Ayrıca üçüncü mali yılın eski ithalat ve ihracat rakamları sayılmaz.

şletmelerin net ihracat durumuna ilişkin hesaplamalar en geç her yılın dördüncü ayının son iş günü banka tarafından güncellenir. Bu tarihten sonraki yapılacak kredi başvurularında net ihracata ilişkin güncel bilgiler esas alınacaktır. Firmanın net ihracat durumu, firmanın talebi üzerine banka tarafından 3 ayda bir yeniden belirlenebilir.

BANKA BAKİYE TABLOLARINDA GERÇEKLEŞEN TL ÇEVİRİCİ ORANININ LİMİTİ YÜZDE 60 OLARAK YÜZDE 57'YE KADAR İNDİRİLMİŞTİR

Bu değişiklikle birlikte bankaların bilançolarında %60 olarak uygulanan TL çevrim kuru limiti %57'ye düşürüldü ve bankalar için %60 olan 5 puanlık iskonto oranı yönergesinden %70'e çıkarıldı. oranı %57'nin altında olan bankalar için 7 puan, oranı %70 ve üzerinde olan bankalar için 2 puan eksiltilerek uygulanacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu fıkranın artan ve indirimli oranları, ilgili hesaplama tarihinde ve bir önceki hesaplama tarihinde hesaplanan Türk Lirası'nın yüksek yüzdesi dikkate alınarak gerçek ve tüzel kişiler için ayrı ayrı uygulanır."

TALİMATTAN KALDIRILAN İFADELER

Kılavuzdan "Farklı bir isimle bir kredinin yeniden finansmanı veya faiz/kar paylaşımını artırması yeni bir kredi kullandırımı sayılır. Keşke faiz indirimi/kar paylaşımı kullandırılmadan kullandırılmamışsa. kredinin süresi, yeni bir kredi olarak kabul edilmeyecektir. Aracı bankaya "savunma sanayisindeki faaliyetlerini teşvik amacıyla Savunma ve Havacılık Sanayii Derneği'ne üye olduklarını gösterir" belge sunmaları gerektiğini beyan etmeleri de kaldırıldı.