Merkez Bankası'nın rezervlerinde 9 milyar dolarlık rekor düşüş!

Merkez Bankası rezervleri 14 Mayıs seçimleri öncesi haftada 9 milyar dolar azaldı, swaplar hariç net rezervler 57,8 milyar dolara geriledi, altın satışları ise devam ediyor.

Merkez Bankası'nın rezervlerinde 9 milyar dolarlık rekor düşüş!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervleri, 6 Mayıs'tan 14 Mayıs seçimlerine bir hafta kala 12 Mayıs'a kadar geçen haftaya göre oranla 9 milyar dolar rekor düşüşle 105,1 milyar dolar gibi bir rakama geriledi. 2023 yılı başı itibariyle toplam rezervlerdeki düşüş 23,7 milyar dolar oldu.

NET REZERV 21 YILIN DİBİNDE

TCMB'nin net rezervleri de seçimden önceki hafta 4,5 milyar dolar azalarak 2,3 milyar dolara gerileyerek Şubat 2002'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Sonuç olarak, net rezervler yılın başından bu yana 25,2 milyar dolar azaldı. İlgili 19 haftanın 13'ünde net rezervler düştü.

TCMB, net uluslararası rezervlere ilişkin verileri 2002 yılının başlarında tutmaya başlamıştır. Net rezervler, 2002'nin ilk beş haftası için negatif, ardından hep pozitiftir.

Merkez Bankası'nın rezervlerinde 9 milyar dolarlık rekor düşüş

Geçen hafta net rezervlerdeki düşüş, KKM'nin lansmanından önceki haftası olan 17 Aralık 2021 haftasında, kayıp olarak görülen 9 milyar dolarlık düşüşten bu güne en sert düşüş olduğu bildirildi.

Geçen yılın en düşük seviyesinden sonra rezervler, TCMB'nin rezervleri artırmaya ve döviz talebini azaltmaya yönelik birçok önlemine rağmen dalgalı bir toparlanma gösteriyor. Şubat depremi sonrası ve seçim öncesi kazanımlarını rezervlerde iade etti.

TCMB'nin swap harici net rezervinin geçtiğimiz hafta 4,4 milyar dolar azalarak 57,8 milyar dolara gerilediği aktarıldı. TCMB'nin swap ve Hazinedeki varlıklar hariç net döviz pozisyonunun 2 Mayıs itibarıyla -73,4 milyar dolar da olduğu kaydedildi.

ALTIN SATIŞI DEVAM ETTİ VE DÖVİZ MEVDUAT GERİLEDİ

TCMB, yurt içi artış gösteren altın talebini karşılamak amacıyla seçim öncesi rezervlerinden altın satışına devam ediyor.

3 Mart'tan 12 Mayıs'a kadar olan 10 haftada bankanın toplam altın rezervi 157,1 tondan 686,9 tona geriledi.

Yurt içinde yerleşiklerin döviz mevduatları, 12 Mayıs haftası içinde 3,4 milyar dolar azalarak 185,6 milyar dolar gibi bir rakama geriledi. Parite etkileri için ayarlanan düşüş 2,2 milyar dolardı. Pariteden arındırılmış verilerde, insanların reel döviz mevduatının ise 529 milyon dolar arttığı işletmelerin 2,7 milyar dolar gerilediği görüldü. Seçim öncesi kur artışını engellemek isteyen TCMB, TL'ye çevirme hedefi ve bankalara yaptırımlar getirerek KKM ve TL mevduat faizlerini artırdı.