2024'te başlıyor: Türkiye enerjide bir üst safhaya çıkıyor!

Türkiye'de deniz üstü rüzgar enerjisi sektörüne ilgi artıyor. Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar santrali için çalışmalar 2024'te başlayacak. İşte detaylar...

2024'te başlıyor: Türkiye enerjide bir üst safhaya çıkıyor!

Türkiye'de deniz üstü rüzgar enerjisi sektöründe önemli bir adım atılıyor. Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Durak, Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar santralinin 2024'te başlayacak çalışmalarla hayata geçirileceğini duyurdu. YEKA (Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı) kapsamında belirlenen sahaların Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga bölgelerinde olduğunu belirten Durak, bu alanlarda meteorolojik ve oşinografik analizlerle ön fizibilite etütlerinin yapılacağını ve 2024'te teknik çalışmalara başlanabileceğini ifade etti. İşte detaylar...

deniz üstü rüzgar enerjisi

DENİZ ÜSTÜ RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖRÜNDE ÖNEMLİ ADIM

Türkiye'nin enerji ihtiyacının büyük bir kısmını ithal ettiğini vurgulayan Durak, yerli kaynak çeşitliliğini artırmanın ve arz güvenliğini sağlamanın önemine işaret etti. YEKA projeleri kapsamında Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga'da toplam 1896,6 kilometrekarelik alanın deniz üstü rüzgar enerjisi için tahsis edildiğini belirtti.

YEKDEM taban fiyatının kilovatsaat başına 6,75 cent/dolar, tavan fiyatının ise kilovatsaat başına 8,25 cent/dolar olarak belirlendiğini açıklayan Durak, uygulama süresinin 10 yıl olduğunu ve bu tesisler için yerli katkı fiyatının 5 yıl boyunca geçerli olacağını ifade etti.

Rüzgarda yüzer ve sabit temelli kurulumlar için Türkiye'nin potansiyel bölgelerinin Karadeniz ve Marmara Denizi olduğunu söyleyen Durak, 2035'e kadar deniz üstü rüzgar kurulumu hedefinin 5 gigavat, toplam rüzgar kapasitesi hedefinin ise 29,6 gigavat olduğunu paylaştı.

Dünya genelinde de deniz üstü rüzgar enerjisi projelerinin önemli bir yükselişte olduğuna dikkat çeken Durak, Asya, Çin, Tayvan ve Amerika kıtasında büyük projelerin hayata geçirildiğini belirterek, 2030'a kadar dünya genelinde 460 gigavat deniz üstü rüzgar enerji kapasitesinin öngörüldüğünü ifade etti.