Ayıların kış uykusu uyurken bir bildiği varmış
Kış uykusuna yatan ayılarla ilgili araştırma yapan bilim insanları, onlar gibi uyumayı öğrenmenin insan hayatını kurtarabileceğini söylüyor. İşte ayı gibi uyumanın bilimsel yönden önemi..
İsveç'te bulunan Örebro Üniversitesi Hastanesi'nde kardioloji bölümünde görevli Ole Frobert, bir ayının vücudunun kış uykusu sırasında geçirdiği değişiklikleri incelemek için Almanya'nın Münih kentindeki Ludwig-Maximilians Üniversitesi'nden bilim adamlarıyla birlikte çalıştı.
Araştırmacılar, kış uykusu sürecini tamamlayan ayılarda HSP47 adı verilen proteinin miktarının azaldığını buldu. Hücrelerin kan pıhtısı oluşumunda görev alan kısımlarının yüzeyinde bulunan bu proteinin kan hücrelerinin birbirlerine yapışmasını sağlar.
"Ayı gibi uyumak kan pıhtılarını önleyebilir"
Örneğin bir kesiğin ardından kan pıhtısı oluşursa HSP47 kanamanın durmasını ve aynı zamanda da iyileşmedeki sürecin başlamasını sağlar. Ancak damardaki kan pıhtısı kendiliğinden çözülmezse ölümcül olabilir.
Araştırmacılar ayrıca omurilik yaralanmalı hastalarda HSP47 protein seviyelerinin daha düşük olduğunu gözlemlerken bu bireylerde kış uykusuna yatan ayılar kadar kan pıhtılaşması görülmediği saptandı. Ole Flaubert, kış uykusunun gerçekte bir tür enerji tasarrufu ve toparlanma olduğuna dikkat çekerek, bu süreçte ayının kalp atışlarının önemli ölçüde yavaşladığını belirtti.
"Doğadan çok şey öğrenebiliriz."
Kardiyologlar bu proteinin etkilerini tetikleyen ilaçlar geliştirmek üzerinde çalıştıklarını söyledi. Yeni ürünün 10 yıl içinde hazır olması bekleniyor ve piyasada satılan antikoagülanlara göre daha az yan etkiye sahip olduğu söyleniyor.
Independent Turkish News'e göre, çalışmaya katılan Alman bilim insanı Manuela Tienel, "Doğadan gerçekten çok şey öğrenebiliriz" dedi.
Çalışma için Manuela Thienel ve Ole Flaubert'in ekibi İsveç'teki ayıları helikopterle takip etti, yuvalarını buldu, hayvanlara anestezi uyguladı ve kan örnekleri alırken NASA ile Alman Havacılık ve Uzay Merkezi araştırmayı finanse etti.