Çocuklarınızda bu belirti varsa dikkat: Salgın yayılıyor

Havaların soğuması nedeniyle aralık ayından itibaren mevsimsel grip vakalarının sayısı artmaya başladı.Uzmanlar, son 3 haftada üst solunum yolu enfeksiyonu ve hava yoluyla bulaşan hastalıkları olan çocuk hasta grubunda hasta sayısının 3-4 kat arttığına inanırken, Kovid-19'dan sonra bu virüslerin kışın ortaya çıkmaya başladığına inanıyorlar. Rapora göre son bir ayda özellikle RSV nedeniyle hastaneye kaldırılan çocuk sayısında da artış yaşandı.

Çocuklarınızda bu belirti varsa dikkat: Salgın yayılıyor

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte çocukların kreş ve okullara gitmesi, insanların kapalı ortamlarda kalması nedeniyle vaka sayıları da artmaya başlıyor. Ankara Üniversitesi'nde Çocuk Acil Bilim Dalı bölümünde öğretim üyeliği görevi yapan Prof. Dr. Deniz Tekin, 0-18 yaş arası çocuk hasta grubu üst solunum yolu enfeksiyon durumları ve hava yoluyla bulaşan hastalıklara bağlı olan hasta kabul kapasitesinin 3 hafta içinde 3-4 kat arttığını söyledi.

HAVA YOLU HASTALIKLARI İLE ZATÜRRE HASTALIKLARINDA ARTIŞ

Temel olarak viral enfeksiyon nedeniyle; Üst solunum yolu enfeksiyonları, solunum yolu hastalıkları ve zatürrenin artış gösterdiğini değerlendiren Prof. Dr. Deniz Tekin, “Bu viral enfeksiyonları, başta 'RSV' dediğimiz solunum sinsityal virüsü ve influenza olmak üzere bazı virüslerden görüyoruz." dedi. Prof. Dr. Tekin, bu enfeksiyonların özellikle bir çocuğun yaşamının ilk 6 ayında oldukça ciddi olabileceği konusunda uyarırken, konuşmasında "Bu hastalarda gördüğümüz şikayetler beslenme güçlüğü, beslenmenin azalması, özellikle burun tıkanıklığıdır. Bu hastaların hastaneye gelip bizim tarafımızdan değerlendirilmesi gerekiyor” şeklinde ifadeler kullandı.

Çocuklarınızda bu belirti varsa dikkat RSV salgını yayılıyor

'BEYİN İLTİHABI PREZENTASYONLARI GÖREBİLİYORUZ'

"Tedavi olarak bol sıvı tüketimi, ateş düşürücü ilaçlar kullanılması ve genel durumun desteklenmesi önerilebilir." diyen Prof. Dr. Deniz Tekin, “Günde ortalama 300-350 hasta görürken artık 0-18 yaş arası binlerce hasta görmeye başlıyoruz. Viral enfeksiyonlar büyük olasılıkla ilk 6 ay içinde hastaneye yatırılmayı gerektirecektir. Bazen akciğer enfeksiyonu dışında ensefalitin belirtilerini de görebiliyoruz" diye konuştu.

Ankara Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi'ndeki Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesinin Başhekimi Prof. Dr. Tanıl Kendirli, geçtiğimiz ay belirginleşen RSV nedeniyle çocuk yoğun bakım ünitelerinde hasta olan çocuk sayısının da arttığını söyledi.

“RSV VİRÜSÜNDE BÜYÜME VAR”

Prof. Dr. Kendirli, konuyla ilgili konuşmasında "Hastanemizin yoğun bakım ünitesinde şu anda 20 yatak bulunuyor ve 17 hasta hastanede yatıyor. 3 yatak boş. Doluluk oranımızın geçtiğimiz aya göre daha yüksek olduğunu söyleyebilirim. Hastalık kış döneminde dalgalanabilir. Belirli zamanlarda grip dediğimiz durumlar çok oluyor ve buna bağlı olarak hastaneye yatışlar oluyor. Bazı zamanlarda RSV, bazı zamanlarda ise rinovirüs bunu yapar. Şimdilik durumun RSV ile ilişkili olduğunu söyleyebiliriz.İlginç olan şu ki, Kovid-19'dan sonra bu virüsler kışın, bazen de ilkbahar ve sonbaharda da ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Aynı fakültede Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları bölümünde Anabilim Dalı Başkanı olarak görevli Prof. Ergin Çiftçi, kış aylarında sıklıkla solunum yolu enfeksiyonlarıyla karşılaştıklarını söyledi. Prof. Çiftçi, "Geçen aya göre vaka sayısında ciddi bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Kovid-19 vakalarını da görüyoruz ama eskisi kadar yoğun değil." diye konuştu.