Evli çiftler bu hastalığı birbirlerine bulaştırıyor

Yapılan araştırmalar üzerine çiftler arasında bazı hastalıkların bulaşıcı olduğu bilgisine varıldı. Nüfus yoğunluğu yüksek ülkelerdeki tüm hipertansiyon vakalarının çoğunluğunun evli çiftler olduğunu belirtti.

Evli çiftler bu hastalığı birbirlerine bulaştırıyor

Çin, ABD, Hindistan ve İngiltere’de yaşayan orta yaş ve üstü evli çiftlerden 2015 ile 2019 yılları arasında araştırma yapılırken çıkan hastalıklarda İngiltere’den 1086, ABD’den 3 bin 989, Çin’den 6 bin 514 ve Hindistan’dan 22 bin 389 çift, 3 ayrı kan basıncı ölçümü ele alınırken kişiler üzerinde büyük ve küçük tansiyonları üzerinde inceleme başlatıldı.

Büyük tansiyon olan sistolik kan basıncı 140 ve üzeri, küçük tansiyon olarak bilinen diastolik kan basıncı 90 ve üzeri olan katılımcılar üzerine tansiyon sahipleri araştırması yapılırken çiftlerde karı koca arasındaki uyum hipertansiyona sahip olmasına karşılık İngiltere'deki çiftlerde yüzde 47.1'inin ABD'de ise yüzde 37,9, Çin'de 20,8’inin ve Hindistan’da yüzde 19,8’inin eşler arasında hipertansiyon araştırmasında sonuçlar algılandı. Araştırmacılar, sonuçların, çiftlerin hastalığı birlikte yönetebilmeleri için birlikte yüksek tansiyon taraması yapmak, birlikte egzersiz yapmak, sağlıklı yemek pişirmek ve yemek gibi konuları planlamak için ‘umut verici bir fırsat’ verdiğine dair yazı paylaşıldı.

hipertansiyon buaşımı

ÇİFT VEYA BULANIK GÖRME

Yapılan değerlendirmeler üzerine en iki defa ölçüm yapılırken 18 yaşını geçen bireyler üzerinde büyük tansiyon 140 mm Hg ve üzerinde küçük tansiyon üzerinde 90 mm Hb ve üzerinde olmasına yüksek tansiyon diğer adıyla hipertansiyon tanımı kullanıyor.

Hipertansiyon kendisini çift ya da bulanık görme, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı ve baş dönmeleri, kulak çınlamaların gibi etkilere rastlanmaktadır.