Hastalığınız 30 günden uzun sürdüyse aman dikkat

Akciğer dokusunun iltihaplanması olarak bilinen zatürre, direnç geliştirdiğinde veya tekrarladığında, astım ve kronik bronşit gibi çeşitli hastalıkların ortaya çıkma riskini artırabilir. İşte detaylar...

Hastalığınız 30 günden uzun sürdüyse aman dikkat

Liv Hospital Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Çakır, "Zatürre ağır seyredebilen ve çocuklarda ölümcül olabilen bir hastalık." diyerek, hastalığın özellikle okul ve kreş ortamlarında hızla yayıldığını belirtti. Prof. Çakır, şu ifadelerle devam etti:

 "Hastalık, ağız ve burun sekresyonlarından bulaşan mendil, kaşık, bardak, kapı kolları, masa, sandalye gibi yüzeylerden kolayca geçebilir. Bazı durumlarda, dış kaynaklı mikrop alınmadan da boğaz veya sindirim sistemimizde bulunan mikropların etkisiyle zatürre gelişebilir. Çocuklarda bağışıklık sistemi zayıfladığında, bu mikroorganizmalar zatürreye yol açabilir."

Prof. Çakır, "Zatürre, uygun bir tedaviyle klinik olarak 10-14 gün içinde iyileşen, radyolojik olarak ise 4 haftada tamamen düzelebilen bir hastalık." dedi. Ancak, bazı çocuklarda zamanında iyileşmeyen, dirençli veya tekrarlayan zatürre durumlarına da değinen Çakır, "Bir aydan uzun süren semptomlar dirençli zatürre olarak adlandırılırken, son bir yılda 2 veya hayatı boyunca 3'ten fazla zatürre geçirme durumu tekrarlayan zatürre olarak kabul edilir. Zatürre dirençli veya tekrarladığında, astım ve kronik bronşit gibi hastalıkların varlığı araştırılmalı" diye ekledi.

Aşıların önemine vurgu yapan Prof. Çakır, "Çocukluk çağı aşılarının düzenli ve tam olarak yapılması, zatürre gibi hastalıklardan korunmada kritik bir rol oynar" şeklinde konuştu.