Her sabah yediğimiz o besin zehir saçıyormuş! İçinden çıkanı öğrenince mideniz bulanacak

Tayvan'a ihraç edilen yumurtaların içeriğinde kanserojen tespit edildiğinde Tayvan'ın planları suya düştü. Bu konuda İstanbul Üniversitesi'nde Gıda Teknolojisi Programı Başkanı olarak görev yapan Dr. Ayla Ünver Alçay, konuya ilişkin ciddi uyarılarda bulundu. Söz konusu yumurtanın nitrofuran adının verildiği yasaklı bir madde içerdiğini açıkladı.

Her sabah yediğimiz o besin zehir saçıyormuş! İçinden çıkanı öğrenince mideniz bulanacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, yumurtaların ihraç edildiği şüphelerine yanıt vermek için adımlar attı. Nitrofuran içeren bir yumurtanın imha edildiğini ve soruşturma başlatıldığını söyledi. Bu olay sonucunda Tayvan, Türkiye'den yumurta ithalatının durdurulması yönünde bir karar aldı.

Nitrofuranlar geniş spektrumlu antibiyotikler olarak bilinir. Ancak maddenin insanlarda ve hayvanlarda ciddi sağlık risklerini oluşturabileceği belirtildi. Avrupa Birliği nitrofuranların yemlik hayvanlarda kullanılmasına izin vermemesine rağmen, Türkiye nitrofuranların yumurta toplayan tavuklar da dahil olmak üzere yemlik hayvanlarda kullanılmasını yasaklıyor. Nitrofuran kullanımına karar verildiği takdirde “Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” çerçevesinde önlem alınır.

Her sabah yediğimiz o besin zehir saçıyormuş

Dr. Ayla Ünver Alçay, 1950'lerde piyasaya çıkan nitrofuranların endokrin bozulmasına ve kansere neden olabileceğine işaret etti. Bundan dolayı birçok ülke, gıda amaçlı kullanılan nitrofuran antibiyotiklerin hayvanlar üzerinde kullanımının yasaklanmasına yönelik yasa ve yönetmelikler çıkardı. Dr.Alçay, Nitrofuran antibiyotiklerin hayvancılıkta 2006 yılından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde yasaklandığını ve Türkiye'nin de bu kararı aldığını söyledi.

Olayın ardından Tayvan'ın ithalatı askıya alma kararı, sağlık ve aynı zamanda da gıda güvenliği açısından çok önemli adım olarak görülüyor. Bu arada Türk yetkililer, konuya ilişkin daha fazla adım atarak benzer olayların önüne geçmeyi umuyor. Bununla birlikte, kanserojenlerin tespiti, daha sıkı gıda güvenliği kontrollerine olan ihtiyacı bir kez daha vurguladı. Sorumlu makamların hassas davranması ve gıda ürünlerini dikkatli bir şekilde denetlemesi önemlidir.