Kalp krizi semptomları aslında farklı bir hastalık olabilir

17 yaşındaki İzmirli Mete Karan, kalp krizi geçirdiğini düşündü ve hemen hastaneye gitti ancak aynı belirtileri gösteren başka bir hastalık tanısı konuldu. Karan, dünyada bu hastalığa yakalanan yedinci kişi oldu.

Kalp krizi semptomları aslında farklı bir hastalık olabilir

İzmirli lise öğrencisi Mete Karan, 7 Kasım'da rahatsızlandı. 17 yaşındaki genç, bayılma, mide bulantısı, ateş ve boğaz ağrısı şikayetleriyle başlayan rahatsızlığında sol koluyla göğsünde de bir ağrı hissedince hemen hastaneye gitmeye karar verdi.

İKİSİ AYNI DEĞİLDİR'

Mete Karan'ın semptomları nedeniyle elektrokardiyogram yapıldığını ve kanında kalp enzimlerine bakıldığını söyleyen Doç. Dr. Doksöz, Mete'nin tetkik süreciyle ilgili şunları söyledi:

Kalp krizi semptomları aslında farklı bir hastalık olabilir

"Mete'nin elektrokardiyografisi kalp krizini düşündürüyordu, kalp enzimleri de yüksekti. Klinik belirtilerine bakılırsa bu bir kalp krizi ya da kalp krizine benzer belirtileri olan bir miyokardit vakası olabilirdi. Hastayı hemen oraya götürdük. Anjiyografi sırasında damar testleri yapıldı. Herhangi bir tıkanıklık bulunmadığı için kalp krizini şüphesinden çıktık.

EKG ve laboratuvar sonuçları elde edildiğinde öncelikle kalp krizi dışlanmalı ve miyokardit düşünülmelidir. Bu iki hastalığı birbirinden ayırıp uygun tedavi stratejisini belirlemek bizim için önemlidir. Çünkü iki kişinin birbirine davranışı tamamen farklıdır. Mete'nin kalp krizine benzer bir kalp krizi geçirdiğini tespit ettikten sonra tıbbi tedaviye başladık. 6 gün süre hastanede kaldı. Onu sağlıklı bir şekilde taburcu ettik. Mete'de Kovid-19 vardı. O zamanlar test yoktu, soğuk algınlığı sanıyorduk.

Hastanede yaptığımız muayenede Kovid-19 hastası olduğu tespit edildi. Bir çocuk veya yetişkinde ani göğüs ağrısı oluştuğunda, özellikle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi viral bir hastalığı varsa mutlaka bir kardiyoloğa başvurması gerekir."

DÜNYADA YEDİNCİ VAKA

Doç. Dr. Doksöz, literatürde enfeksiyon sonrasında bölgesel miyokardit tanısı konulan 6 vakanın bulunduğunu söyledi. Karan'ı yedinci olgu olarak değerlendiren uzman isim, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Bu hastada darbe kalbin belli bir noktasında, yalnızca alt bölgede meydana geldi. Literatürde 5-6 vaka bulduk ve bunların hiçbiri çocukluk çağında ortaya çıkmadı. Kovid-19 gibi enfeksiyonlar nedeniyle bildirilen 1-2 vaka vardır. Bu tedavi prosedürünü yurt içi ve yurt dışı yayınlarda yayınlayarak akademik anlamda katkı sağlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇOK STRESLİ OLDUM”

Kalp krizi semptomları aslında farklı bir hastalık olabilir

Bu hastalığın kalp kasını etkilediğini ve bunun dünya tıp literatürüne geçmiş bir vaka olduğunu anlayan Mete Karan, şunları söyledi: “Göğsümde ve sol kolumda ağrılar olmaya başladı. Işık olduğunu düşünüyoruz. O kadar da parlak değil. Önder hocam, 'Sanırım kalp krizi geçiriyorsunuz' dedi. Çeşitli testler yapıldı. Emin olmadıkları için onu anjiyoya götürdüler. Daha sonrasında amar tıkanıklığı olmadığını anladık. Çok stresliydim. Gerçekten çok korktum. Şimdi iyiyim. Rutin kontrol için geldim. Literatüre gireceğimi de hiç düşünmezdim"