Mucize bakliyatı tüketenler kolon kanserine yakalanmaktan kurtuluyor

Yapılan son araştırmalara göre haftada en az 1 kez bakliyat tüketimi kolon riskini & azaltıyor. Prof. Dr. Vedat Göral bakliyat tüketimi ve kanser arasındaki ilişkiye yönelik açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde.

Mucize bakliyatı tüketenler kolon kanserine yakalanmaktan kurtuluyor

Günümüzde mide kanseri görülme sıklığı azalırken, kolon kanseri görülme sıklığı artmaktadır. Artışın nedenleri arasında stresin yanı sıra fast food, asitli içecekler ve hazır gıdaların aşırı tüketimi de yer alıyor. European Journal of Clinical Nutritio'da yayımlanan bir araştırma makalesi kolorektal kanser için önemli sonuçlar paylaştı. Bakliyatın kolon ve rektum kanseri riskini azalttığına dair bulguları değerlendiren Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Türk mutfağında sofraların baş tacı olan bakliyatın son dönemde bağırsak sağlığına zararlı olan baklagillerden uzaklaştığını söyledi.

diyet

İçeriğindeki Flavenoidlerin Kanserojen Önleyici Etkisi Var

Çalışmayı yorumlayan Prof Göral şunları söyledi: 'Haftada bir kez bakliyat tüketmek kolorektal kanser riskini %26, haftada iki kez tüketmek ise %35 oranında azaltıyor. Bunun nedeni bakliyatların flavenoid adı verilen maddeler içermesidir. Bunlar anti-kanserojen özelliklere sahiptir. Başka bir deyişle kanser önleyici maddelerdir. Dolayısıyla bu maddelerin çok tüketilmesi hem kanser hücrelerinin büyümesini hem de kanserin oluşmasını ve gelişmesini engelleyebilir."

sağlık

"Haftada Üç Kez Tüketebilirsiniz"

Bakliyatların haftada üç kez tüketilebileceğine değinen Profesör Göral, "Bakliyatların faydalı olmasının bir diğer nedeni de içerdikleri liftir. Bakliyat çok fazla lif içerdiği için kolorektal kanseri önlemede avantajlıdır. Çünkü düşük lifli gıdalar tüketmek bağırsaklardaki kanserojenlere karşı daha etkilidir. Eğer çok fazla lif tüketirseniz, bağırsaklarınızda çok fazla lif olur ve bu da bağırsaklarınızı kanserojenlerden korur."

sağlık

"Normal Şekilde Pişirin"

Tüm bakliyat türlerinin kanser karşıtı özelliklere sahip olduğunu vurgulayan Profesör Göral, "Kuru fasulye aslında bizim millet olarak çok sevdiğimiz bir gıda. Kuru fasulye, buğday, nohut ve diğer bakliyatlardan yapılan ürünler bu konuda çok başarılı. Bir porsiyon 100 gramdır. Genelde bakliyatları nasıl pişiriyorsak bunları da aynı şekilde pişirmeye çalışalım. Kuru bakliyatlardaki vitaminler zaten sıvıya karışmış durumda, dolayısıyla pişirme yöntemi onları olumsuz etkilemeyecektir."

sağlık

"Az Miktarda Da Olsa Her Şeyi Yemelisiniz"

Profesör Vedat Göral, sıfır gluten diyetinin son dönemde çok popüler olduğunu söyledi ve şu uyarılarda bulundu

'Bu zararlı bir yöntemdir. Glutensiz diyeti kullandığımız iki vaka var. Bir tanesi çölyak hastalığı. Gluten hastalığı aynı zamanda buğday hassasiyetini de içeriyor. Çünkü buğday birçok protein ve vitamin içeriyor. Dolayısıyla glutensiz bir diyetin ileride olumsuz etkileri olabilir. Her şeyi düzenli, azar azar yemek gerekiyor" dedi.

sağlık

'Antibiyotik Ya Da Ağrı Kesicileri Gelişi Güzel Kullanmayın'

Son olarak kanserden korunma önerilerinde de bulunan Profesör Göral şunları ekledi: 'Sadece her gün düzenli olarak yürümek bile kolorektal kanserin %8-10'unu önleyebilir. Başka bir deyişle kolorektal kanser önlenebilir bir hastalıktır. Stresi yönetmemiz ve her şeyi yememiz gerekiyor. Antibiyotikler gelişigüzel bir şekilde kullanılmamalıdır. Bunun nedeni bağırsak mikroflorasını bozmalarıdır. İyi bakterileri öldürür ve geride kötü bakteriler bırakırlar. Bunların da olumsuz bir etkisi vardır. Ağrı kesiciler gelişigüzel bir şekilde alınmamalıdır. Yiyecekler yavaş ve iyi çiğnenerek yenmelidir. Acele etmemeli ve yemekten keyif almalısınız."