O saatler arasında sakın dışarı çıkmayın

Prof. Dr. Galip Ekuklu, kronik rahatsızlığı olan kişilerin sisli saatlerde zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları, egzersiz yapmayı veya başka faaliyetlerde bulunmayı planlıyorlarsa bu saatlerde evlerinden çıkmamaları konusunda uyarıyor.

O saatler arasında sakın dışarı çıkmayın

Edirne'de bu sezon yoğun sis sık sık yaşanıyor ancak uzmanlar, kronik rahatsızlığı olan kişilerin siste dışarı çıkmasının daha da fazla tehlikeli olduğunu, sis bulutlarının kirli havaya maruz kalmasının daha da tehlikeli hale geleceği uyarısında bulunuyor.

Kirli, sisli hava günlük yaşamınızı olumsuz etkileyebileceği gibi sağlığınızı da olumsuz etkileyebilir. Sisli hava, kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere hava kirliliğinin neden olduğu riskleri daha da artırabilir.

Kronik hastalar için özel uyarı

O saatler arasında sakın dışarı çıkmayın

Görüş mesafesinin azalması nedeniyle sisten hem yoldaki sürücüler hem de dışarıdaki vatandaşlar etkilenmekte. Özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerin, hamilelerin ve bebeklerin bulutlu veya sisli havalarda özellikle daha fazla dikkatli olması gerekiyor.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olarak görev yapan Prof. Dr. Galip Ekuklu, sisli hava konusunda uyarıda bulunarak halka bazı önemli tavsiyeler verdi. Prof. Dr. Ekuklu, kalp, astım, bronşit ve KOAH hastalarının sisli havalarda daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini anlatırken bu hastaların sisli saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmaları gerektiğine de vurgu yaptı.

Prof. Dr. Galip Ekuklu, sisin atmosferik bir olay olduğunu, yaşadığınız bölgede hava kirliliği ve sis varsa durumun daha nefes alabilir hale geldiğini söyledi. Uzman isim, dışarı çıkmak zorunda kalan ve risk grubunda bulunan vatandaşların sisli saatlerde faaliyetlerini azaltması gerektiğini aktarırken solunum hızını artıran hareketlerin ortamdaki kirli havanın solunmasını arttırması nedeniyle risk oluşturduğunu vurguladı.

O saatler arasında sakın dışarı çıkmayın

"Hava kirlendiğinde daha fazla hal almakta"

Prof. Dr. Ekuklu, coğrafi olarak günün önemli bölümlerinde sisle kaplı bir ülkede yaşadığımızı söyşerkeni konuşmasında "Sis günün belirli saatlerinde etkili oluyor, bu nedenle mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın, egzersiz yapacaksanız veya başka bir aktivite yapacaksanız eğer o saatler arasında yapılammasını tavsiye ederim. Size bulaşma ihtimali varsa o saatlerde dışarı çıkmamanızı öneririz. Okula giderken maske kullanılması önerilebilir. Bu bölgede hava kirliliği oluştuğunda sis şeklinde yere düşmesi daha olasıdır. Oluşabilecek Sağlık Sorunları Havanın kirlenmesi durumunda sis daha da tehlikeli hale gelir. Bu dönemde açık havaya çıkmak ve yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınmak alınabilecek önlemlerden biri" difadelerini kullandı.