Sigaradan daha tehlikeli çıktı: Ölüme neden oluyor

Yeni bir araştırmada Amerika Birleşik Devletleri'nde artık daha fazla insan, enjekte etmekten ziyade uyuşturucuyu solumaktan dolayı aşırı dozda uyuşturucudan ölüyor.

Sigaradan daha tehlikeli çıktı: Ölüme neden oluyor

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) yaptığı Ocak-Haziran 2020 ve Temmuz-Aralık 2022 tarihleri ​​arasında yürütülen bir araştırmasında sigara gibi sigara içme belirtilerine bağlı aşırı dozda uyuşturucudan ölüm oranları yaklaşık yüzde 75 arttı. Enjeksiyonla uyuşturucu kullanımına bağlı ölüm oranı ise yaklaşık %75 oranında arttı ve %30 oranında azaldı. Araştırmacılar, yasa dışı üretilen fentanil (IMF) tespit edildiğinde ölümlerdeki değişikliklerin daha belirgin olduğunu buldular.

 CDC'ye göre bu bulgular, aşırı dozda solunum ve ölüm riskini azaltarak halk sağlığına ve zarar azaltma hizmetlerine fayda sağlayabilir. Bu çalışmada araştırmacılar 27 ayrı eyalette ve Washington DC'de uyuşturucu kullanım alışkanlıklarındaki eğilimleri belirlemek için eyaletin kasıtsız aşırı dozda uyuşturucu raporlama sistemlerinden elde edilen verileri analiz ettiler. Duman solunması kanıtı olan ölümlerin çalışma süresi boyunca iki kattan daha fazla artarak 2.794'ten 5.843'e çıktığını ve 2022 yılından itibaren de aşırı dozda uyuşturucuya bağlı ölüm vakalarında duman solumanın "en sık kaydedilen kullanım" olduğunu buldular.

Sigaradan daha tehlikeli çıktı Ölüme neden oluyor

CDC, "Eğilimler Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm bölgelerinde benzerdi" dedi. Araştırmacılar bu değişikliğin uyuşturucu kullanıcıları arasında enjekte edilen eroin kullanımından MFI sigaralarına geçişin göstergesi olabileceğinden şüpheleniyorlar. Araştırmalar ölümlerdeki artışın IMF ve solunan uyarıcıların kombinasyonundan da kaynaklanabileceğini öne sürüyor.

CDC raporu ayrıca enjekte etmek yerine sigara içmenin maliyetinin ve damgalamasının daha düşük olabileceğini belirtiyor. Araştırmacılar, "Enjeksiyonla karşılaştırıldığında inhalasyonla ilişkili riskte bir miktar azalma olsa da (daha az kan yoluyla bulaşan enfeksiyon), inhalasyon, ilacın emilmesi nedeniyle önemli bir aşırı doz riski taşıyor" dedi.

Araştırmanın bazı sınırlamalarına dikkat çeken araştırmacılar, özellikle tanıkların yokluğunda aşırı dozda uyuşturucudan ölümlerin nasıl ve neden meydana geldiğini spesifik olarak belirleyemediklerini söyledi.

Enjeksiyonlu ilaçlar vücutta iz bıraktığından, dumanı solumaktan farklı olarak, bu şekilde uyuşturucu kullanımına ilişkin daha fazla rapor alınabilir. Ancak bilim insanları, bulguların aşırı dozda uyuşturucudan kaynaklanan ölümleri azaltmaya hâlâ yardımcı olabileceğini söylüyorlar. Sigara içme ve diğer uyuşturucu kullanma yollarıyla bağlantılı olan aşırı doz risk durumunu vurgulayan halk sağlığı mesajlarının da bu kapsamda genişletilmesi çağrısında bulunuyorlar.