Sık sık yapılan bu hatalar görme bozukluğuna yol açıyor

Göz sağlığımızı tehdit eden, doğru olduğunu bildiğimiz birçok hata bulunmaktadır. Kalıcı görme kaybını yaşamamak ve göz sağlığını tehlikeye atmamak için bu hataları lütfen yapmayın. Göz doktoru Özge Begüm Comba bu konuda önemli bilgiler verirken bazı uyarılar da yaptı.

Sık sık yapılan bu hatalar görme bozukluğuna yol açıyor

Arpacıkları sarımsakla tedavi edin... Katarakt, göz damlalarıyla tedavi edilebilir... Herhangi bir şikayet yoksa çocukların düzenli göz muayenesi olmasına gerek yoktur... Arkadaşlarımızdan ve sosyal ağlardan aldığımız yanlış bilgiler sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Özge Begüm Comba, toplumda yanlış inanışların göz hastalıklarında erken teşhis ve tedavisini engelleyebileceğine dikkat çekerek, "Hastalıkların tedavisinin geciktirilmesi sorunlara yol açabilir. İlerde kalıcı görme kaybı şeklinde ciddi göz sorunlarına yol açabilir." dedi. Dr. Comba, konuşmasının devamında ayrıca "Örneğin ülkemizde sık görülen ve sıklıkla "pembe göz" olarak adlandırılan konjonktivit, zamanında tedavisi yapılmazsa görme bozukluğuna, hatta görme kaybına yol açabiliyor." ifadelerini de kullandı.

Doç. Dr. Özge Begüm Comba, Konuyla iligli verdiği bilgilerde "Ayrıca çocuklar, ambliyopi gibi erken tanıyla amamen ortadan kaldırılabilecek bazı geç hastalıklar geliştiğinde tedavi alma şansını da kaybediyorlar. Miyopi ülkemizde oldukça yaygın görülen bir hastalıktır ve düzenli takip edilmediği takdirde ilerleyebilmektedir." dedi.

Sık sık yapılan bu hatalar görme bozukluğuna yol açıyor

Dr. Özge Begüm Comba, göz sağlığıyla ilgili toplumun doğru kabul ettiği 10 hatayı şöyle açıklıyor;

YANLIŞ: GÖZLÜK KULLANDIKÇA GÖZ NUMARASI İLERLER

GERÇEK: Ne kadar çok gözlük takarsanız gözlerinizin o kadar büyük olacağına dair yaygın bir toplumsal inanış vardır. Dr. Comba, gözlüğün sadece net görmemizi sağlayan bir cihaz olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Yani gözlük takmak sayıları iyileştirmeyecek veya durdurmayacaktır. Görme sisteminin tam ve eksiksiz çalışabilmesi adına özellikle çocukluk sürecinde döneminde gözlük kullanılması çok önemlidir. Çünkü gözlük, göz tembelliği şeklinde kronik hastalıkların tedavisinin bir parçası”

YANLIŞ: KIRMIZI GÖZ HASTALIĞI SUNİ GÖZYAŞI TEDAVİSİ İLE GEÇER

GERÇEK: Sadece başkası tarafından kullanılmış yapay gözyaşı veya damlaların kullanılması, Türkiye'de en sık rastlanan göz hastalıklarından birisi olan ve genel olarak "pembe göz konjonktiviti" olarak bilinen konjonktivit konusunda ciddi sorunlara neden olabilir. Dr. Comba, hastalığın zamanında tedavi edilmemesi durumunda görme kusurları ve aynı zamanda görme kaybının gelişebileceğini belirterek "Konjonktivit, göz kapaklarının iç kısmını kaplayan zarın iltihaplanmasıdır. Gözlerde en sık görülen nedenler ise virüs ve bakterilerdir." dedi. Comba, "Bu durumun bir doktor tarafından değerlendirilmesi ve tedavinin nedene uygun olması önemlidir" derken “Aksi takdirde konjonktivit, görme kaybına yol açan lekelere neden olabilir.” diye konuştu.

Sık sık yapılan bu hatalar görme bozukluğuna yol açıyor

YANLIŞ: GÖZ NUMARASININ İLERLEME HALİ DURMAZ

GERÇEK: Göz büyüklüğünün evrimindeki en önemli faktörler genetik ve çevresel faktörlerdir.

Bilimsel araştırma açısından bakıldığında; Yakın çalışmayı sınırlamalı, her 20 dakikada ortalama 20 saniye uzak bölgeye bakarak gözlerinizi dinlendirmeli ve günde en az kadar da açık hava etkinliklerine katılmalısınız.

Aynı zamanda da 18 yaşına kadar gözbebeğini genişleten damlalar, gözlükler ve gece kullanımına yönelik özel lensler ve kornea şekillendirme kullanılarak göz yorgunluğunun ilerlemesi önlenebilir.

YANLIŞ: GÖZ LAZER İŞLEMİNDEN SONRA GÖZ NUMARASI GELİŞMEYE DEVAM EDİYOR

GERÇEK: Lazer göz ameliyatı, 18 yaşını doldurmuş ve son bir yılda belli bir miktarı aşmamış hastalara yapılmaktadır. Uygun hastalarda, doğru teknoloji ve endikasyonlarla uygulandığında sayıların artması beklenmiyor.

YANLIŞ: EĞER SORUN YOKSA ÇOCUĞUMUZUN GÖZLERİNİ KONTROL ETMEYE GEREK YOKTUR

GERÇEK: Katarakt ve göz tümörleri şeklindeki ciddi sorunların erken teşhisiyle birlikte tedavisi hem görsel anlamda nemli hem de son derece hayati önem taşımaktadır.

Doç. Dr. Özge Begüm Comba, "Ayrıca hastalık tek gözde meydana geldiğinden ambliyopi, şaşılık gibi durumlara ebeveynler dikkat etmeyebilir" diyerek konuyu şöyle açıklıyor: “Bu tür hastalıklar zamanla yarış halinde olduğundan çocukların doğumdan sonraki ilk iki aydan itibaren düzenli göz muayenesi yaptırmaları çok önemlidir."

Sık sık yapılan bu hatalar görme bozukluğuna yol açıyor

YANLIŞ: KATARAKT DAMLALARLA TEDAVİ EDİLEBİLİR

GERÇEK: Göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Comba, kataraktın bilinen tek tedavisinin ameliyat olduğunu söylerken “Göz içi merceği eski ve şeffaflığını kaybetmiş olup, ameliyatla çıkarılıp yerine yapay mercek konulması gerekmektedir. Ancak elbette sağlıklı beslenme, düzenli kan şekerinin takibi ve UV koruyucu güneş gözlüğü kullanımı gibi yöntemlerle oksidatif stres azaltılarak kataraktın ilerlemesi yavaşlatılabilir." şaklinde konuştu.

YANLIŞ: KATARAKT YALNIZCA YAŞLI İNSANLARDA GÖRÜLÜR

GERÇEK: Katarakt esas olarak yaşlı erişkinlerde gelişse de bebeklik ve çocukluk döneminde de ortaya çıkabilir. Konjenital katarakt birçok farklı sendromla ilişkilendirilebildiği gibi rahim enfeksiyonları ve ilaç kullanımından da kaynaklanabilmektedir.

Çocukluk döneminde kortizon ilaçların kullanımına bağlı olarak ya da başka hastalıklarla birlikte bu durum ortaya çıkabilir.

YANLIŞ: GÖZ TANSİYONU SIKÇA ŞİDDETİ GÖZ AĞRISI İLE BELİRTİ VERİR

GERÇEK: Göz tansiyonu aslında tehlikeli bir hastalıktır. Bazen göz arkasından ağrı olarak ortaya çıksa da genellikle ağrılı değildir. Açı kapanması glokomu ise daha ciddi seyreder ve göz basıncının ani yükselmesi nedeniyle şiddetli ağrılara neden olabilir.

Doç. Dr. Özge Begüm Comba, konuyla ilgili açıklamasında 0 yaşından sonrasında yıllık takipte göz tansiyonunun değerlendirilmesi konusunun gerektiği uyarısını yaptı.

YANLIŞ: GÖZDEKİ ARPACIK BİTKİSEL YÖNTEMLERLE TEDAVİ EDİLEBİLİR

GERÇEK: Arpacık gibi bir yaraya sarımsak ve limon uygulamak sonuç vermeyebilir ve çeşitli enfeksiyonlara yol açabileceğinden son derece tehlikeli olabilir.

Doç. Dr. Özge Begüm Comba, “En etkili tedavi, doktorunuzun önerdiği ilaçlarla, sıcak kompres ve kirpik hijyenine öncelik vererek süreci yönetmektir” diyor.

YANLIŞ: SONBAHAR VE KIŞIN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜNE İHTİYAÇ YOKTUR

GERÇEK: Güneşten gelen zararlı ultraviyole ışınlar, bulutlu günlerde bile dünyaya ulaşır ve karanlıkta yansıtılır. Zararlı ışınların dışında rüzgar da göz kuruluğuna neden olabilir.

Bundan dolayı güneş gözlüklerini sadece yazın değil her mevsim kullanmanız göz sağlığınız açısından oldukça önemlidir.