Tırnak ve parmaklardaki bu semptomlar kanser belirtisi olabilir

Prof. Dr. Servet Altay, parmaklarda ve tırnaklarda meydana gelen değişikliklerin hastalık habercisi olduğunu ifade etti. El ve tırnaklarda meydana gelen değişikliklere karşı dikkatli olunması gerektiğini anlatan Altay, bu çerçevede oluşabilecek hastalıkları da tek tek sıraladı..

Tırnak ve parmaklardaki bu semptomlar kanser belirtisi olabilir

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi'nde ardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olarak görevli Prof. Dr. Servet Altay, parmaklarda ve tırnaklarda meydana gelen değişikliklerin aslında bir hastalık habercisi olabileceğini söyledi. Altay, doktorların fizik muayene yoluyla birçok hastalığın ön tanısını koyabildiğini anlattı.

Tırnak ve parmaklardaki bu semptomlar kanser belirtisi olabilir

"Ellere, parmaklara ve tırnaklara baktığımızda bazı hastalıklardan şüphelenebiliyoruz" diyen Prof. Dr. Altay, bazı hastalıkların ileri tetkiklere veya görüntüleme testlerine gerek kalmadan tespit edilebildiğini vurguladı.

"Ellerinde, parmaklarında veya tırnaklarında değişiklik fark eden kişilerin bir uzmana başvurması gerekir" diye konulşan Altay, bireylere parmaklarını ve tırnaklarını değişiklikler açısından yakından takip etmelerini tavsiye etti.

Tırnak ve parmaklardaki bu semptomlar kanser belirtisi olabilir

Prof. Dr. Servet Altay, toplumda yaygın olarak görülen pek çok hastalığın, özellikle el ve tırnaklarda meydana gelen değişikliklerle kendini gösterdiğini anlattı. Altay, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

 "Tırnakların çok beyaz olması siroz gibi bir hastalığın belirtisi olabilir. Parmaklarınızda veya tırnaklarınızda oluşan çizikler anemi belirtisi olabilir. Parmaklarınızda lekeler varsa bu anemi belirtisi olabilir. Sedef hastalığı gibi romatizmal bir hastalık. Parmaklarınız morarırsa, kan bozukluklarını veya kalp yetmezliğini düşünmelisiniz. Çomak parmaklar kalp hastalığının belirtisi olabilir. KOAH gibi bir hastalığın belirtisidir. Tırnaklarımda çizgiler görünce aklıma romatizmal hastalıklar geliyor. Bu nedenle hastalıklar tırnaklardan ve parmaklardan tespit edilebilir. ”