Uyuz hastalığı patlak verdi: Evde kaşıntıyı gidermenin yolları

Uyuz vakaları giderek artıyor, tedavi süresi eskisinden daha uzun! İşte detaylar...

Uyuz hastalığı patlak verdi: Evde kaşıntıyı gidermenin yolları

Son zamanlarda uyuz hastalığı vakalarında ciddi artış yaşanıyor. İstanbul Aile Hekimleri Derneği Genel Sekreteri Sercan Ahmet Uluç, uyuz vakalarında gözle görülür bir artış olduğunu ve hastalığın daha dirençli hale geldiğini belirtti.

Uluç, hastaların iyileşme süreçlerinin uzadığını ifade ederek, "Uyuz vakası görmediğimiz gün yok. Hastalık artık dirençli ve hastalar uzun süre iyileşemiyor" dedi. Oysa daha önce uyuzun tedavisi kısa süreliydi.

Uyuzun en etkili tedavisinde kullanılan ivermektin etken maddeli ilacın fiyatı ise yaklaşık 1000 TL. Ancak SGK bu ilacı karşılamıyor. Bu da uyuz hastalığına yakalananların tedavi sürecini zorlaştırıyor.

uyuz vakaları artıyor

Uzmanlar, uyuzun yayılmasını önlemek için temizlik kurallarına dikkat edilmesini, riskli kişilerle temasın azaltılmasını öneriyor. Ayrıca evde bazı basit yöntemlerle de kaşıntı giderilebiliyor. Ancak uyuzun tam tedavisi için mutlaka bir hekime başvurulması gerekiyor.

Artan uyuz vakaları sağlık otoritelerinde de endişeye yol açıyor. Hastalığın daha fazla yayılmaması için farkındalık çalışmalarının artırılması gerektiği ifade ediliyor.