Merkez bankası net rezervlerinde tarihi düşüş devam ediyor!

TCMB'nin net rezervleri geçen hafta eksi 5,7 milyar dolar ile rekor düşük seviyeye indi. Swap hariç net rezervler eksi 61,2 milyar dolar gibi bir rakama gerilerken, brüt rezervler 100,5 milyar dolara çıktı.

Merkez bankası net rezervlerinde tarihi düşüş devam ediyor!

Merkez bankası net küresel rezervleri (TCMB), seçim öncesi düşüşünü sürdürerek geçtiğimiz hafta eksi 5,7 milyar dolar ile rekor seviyeye geriledi.

TCMB tarafından açıklanan verilere göre, uluslararası net döviz rezervleri 2 Haziran'da sona eren haftanın bir önceki hafta verilerine göre 1,3 milyar dolar kadar geriledi. TCMB'nin toplam döviz rezervleri geçtiğimiz hafta 2 milyar dolar artarak 100,5 milyar dolar civarına yükseldi. TCMB takasları hariç net döviz rezervleri geçen hafta 700 milyon dolar azalarak 61,2 milyar dolara düştü. Yılbaşından bugüne düşüş, brüt rezervlerde 28.3 milyar dolar ve net rezervlerde 33.2 milyar dolardır.

Yalnızca altın rezervleri, kısıtlı rezervlerden altın satışının başladığı Mart ayının sonundan bu yana iki hafta dışında tamamı düştü. Altın rezervlerinin ise 11,1 milyar dolar azaldığı görüldü.

Merkez Bankası net rezervlerinde tarihi düşüş devam ediyor

Yurtiçi döviz arz ve talebi kamu politikası tarafından belirlenmekte ve bu da döviz rezervlerinin azalmasına yol açmaktadır. Mayıs ayı içinde gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi ve sırasındaki güçlü talep, döviz rezervlerinde önemli bir düşüşe neden oldu. Seçim sonrası yüksek talep devam etti ancak TL dün %7 değer kaybetti. Yatırımcılar, yeni ekonomi liderinin atanması sonrasında döviz rezervlerinde meydana gelen düşüşün durup durmayacağını izliyor.

DÖVİZ MEVDUAT GERİLEDİ, KKM ARTTI

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları geçtiğimiz hafta 541 milyon dolar azalarak 175,5 milyar dolara kadar gerileme görüldü. Mahsuplardan sonra, kayıp 1.1 milyar dolardı, bunun 740 milyon doları bireylerden ve 310 milyon doları işletmelerden geldi.

Öte yandan, Döviz Koruma Mevduatı (KKM) bakiyesi geçen hafta 34,9 milyar TL artarak 2,533 trilyon TL'ye (121,6 milyar dolar) yükseldi. KKM'nin ön ödeme uygulamalarının askıya alındığı haftada TL büyümesi iki ayın en düşük seviyesini gördü.